Hyvä syy nauttia suklaata ja punaviiniä – pidä muisti terveenä!

Stirling's Dementia Services Development Center -yliopistotutkijat ovat tutkineet, millainen vaikutus ravinnolla on aivojen rappeutumisen ehkäisyyn.

1. Vitamiinit

Oxfordin yliopistossa kaksi vuotta kestäneestä tutkimuksesta selvisi, että erityisesti B6-vitamiini, B12-vitamiini sekä foolihappo vähensivät aivoissa tapahtuvaa rappeutumista. Tutkimuskohteilla oli näkyvillä jo pieniä muistihäiriöitä, mutta kyseisten vitamiinien syöminen kuitenkin esti osittain taudin etenemisen. Erityisesti B12-vitamiini alensi huomattavasti homokysteiiniarvoja, jotka ovat dementiapotilailla tavallisesti korkeat. Kyseiset vitamiinit laskivat aivoissa tapahtuvia hermorappeumia jopa 90 prosenttia.

2. Kala

Omega-3-rasvahappoja runsaasti sisältävät kalat ovat hyvä valinta. Kalaruokia nautiskelevilla tai omega-3-rasvahappoja ruokavalioonsa sisällyttävillä oli 26 prosenttia alhaisempi todennäköisyys sairastua muistihäiriösairauksiin.

3. Lasillinen punaviiniä

Buck-instituutiossa työskentelevät tutkijat tekivät havainnon, että ApoE4-niminen proteiini alentaa SirT1-nimisen ikääntymistä hidastavan proteiinin tehokkuutta. Punaviinista löytyy puolestaan resveratrolia, joka lisää SirT1-proteiinin tuotantoa.

4. Curry

Curry ja muut intialaiset ruokalajit sisältävät usein kurkumaa. Kalifornialaisessa yliopistotutkimuksessa huomattiin, että kurkuma hidastaa amyloidiplakin kertymistä aivoihin. Amyloidiplakki hidastaa aivon toimintoja ja tappaa aivosoluja.

5. Suklaa

Harvandissa suoritetun tutkimuksen mukaan kaksi kuppia kaakaota päivittäin juoneet iäkkäät henkilöt tehostivat muistiaan sekä myös verenkiertoaan. Tutkijoiden mukaan suklaassa olevat flavonoidit suojaavat hermosoluja ja samalla kehittävät myös verenkierron kautta nopeampaa reaktiokykyä.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat