Hylätyt lomakohteet: Täällä löydät rauhaa ja aavemaisuutta

Jos turistien kansoittamat huvipuistot ja pelisalit alkavat jo tympiä, suuntaa seuraavaksi jonnekin aivan muualle – hylättyyn lomakohteeseen.

Travelandleisure.com listasi jännittävimmät rauniokaupungit, hylätyt huvipuistot ja muut elämysmatkailijan takuukohteet.

Bhangarh, Intia

Tämä kaupunki hylättiin 1783, kun eräs guru kirosi kaikki sen asukkaat kuolemaan ilman mahdollisuutta jälleensyntymään. Nykyisin kaupungissa ei saa vierailla auringonlaskun jälkeen. Kaupungista löytyy aavemaisia raunioita, kaksi hindutemppeliä, banianviikunapuita ja muutamia apinalaumoja. Kaupunkiin järjestetään opastettuja kierroksia.

Hinaajien hautausmaa, New York

Staten Islandilta löytyy hylättyjen laivojen karmiva hautausmaa. Hylätyt hinaajat, toivottomat pelastusalukset, ruostuvat proomut ja vanhat lautat muistuttavat New Yorkin sataman kulta-ajoista 1900-luvun alusta.

Lier Sykehus, Norja

Kammottavuuden huippu? Hylätty mielisairaala. Lierin kaupungista löytyy kahdeksan edelleen käytössä olevaa sairaalarakennusta sekä neljä hylättyä, entisten potilaiden aaveiden piinaamaa rakennusta. Vuonna 1926 avatussa sairaalassa suoritettiin useita sähköshokkihoitoja ja lobotomioita.

San Juan Parangaricutiro, Mexico

Tulivuorenpurkaus vuonna 1943 hautasi San Juan Parangaricutiron kylät hiilenmustaksi kovettuneen laavakerroksen alle. Krusifiksilla koristettu kirkon kellotorni työntyy esiin laavan keskeltä samalla, kun rakennuksen toinen pää on täysin ehjä ja käyttökelpoinen. Palkkaa paikallinen opas Purépuchan kylästä viemään sinut matkalle.

Catskillsin tulvakaupungit, New York

Vuodesta 1910 vuoteen 1928 kaksi tusinaa maatilaa hylättiin uusien tekojärvien valmistamiseen tarvittavien tulvien tieltä.

Kaupunkien hautausmailla levänneet ruumiit sijoitettiin toiseen paikkaan, mutta muuten kylät jäivät veden alle. Kirkot, siilot, ladot ja koulut näkyvät edelleen vedenpinnan ollessa syksyisin alhainen.

Skellig Michael, Irlanti

Skellig Michaelin saari oli kotina irlantilaisille kristityille munkeille vuoteen 1100 jaa., jolloin saari hylättiin viikinkien hyökkäyksen pelossa.

Saarelta löytyy 600 kiveen kaiverrettua askelmaa ja mehiläispesän muotoisia majoja, ja se on UNECON maailmanperintökohde. Taatusti rauhallinen saari, jossa ainoat äänet ovat merilintujen kirkunaa.

Hylätty 681 Skunk -juna, Kalifornia

Kun punapuun hakkaaminen tehtiin laittomaksi, Mendocino Countyssa Highway 1 -maantien varsi täyttyi hylätyistä ladoista ja suljetuista sahoista.

Aavemaisin turistikohde lienee Fort Braggissa sijaitseva, hylätty ja ruostuva 681 Skunk -junan huoltopiha. Junahenkilökunnan mukaan rautatien perustaja, C. R. Johnson, kummittelee asemalla.

Takakanonuma Greenland, Japani

Tokion lähistöllä sijaitsevasta Hobaran kaupungista löytyy hylätty huvipuisto, jollaisen matkaaja on saattanut nähdä Henkien kätkemä -animeleffassa.

1973 perustettu puisto suljettiin 1999, ja nyt jäljellä ovat enää ruostuva vuoristorata, hylätty maailmanpyörä ja ympäriinsä sirotellut, unohtuneet lelut. Huvipuistoa voi ajaa katsomaan omalla autollaan.

Hundseckin hotelli, Schwarzwald, Saksa

Tämä menneinä vuosina niin suosittu hiihtokeskus on nykyisin vain muisto alueen kunnian päivistä. 1957 perustettu hotelli on toiminut muun muassa nuorisohostellina, kunnes se suljettiin vuonna 2001. Kukaan ei ole kirjautunut sisään tai ulos hotellista yhdeksään vuoteen.

Tätäkin hyljättyä ihmettä voi mennä katsomaan omalla autollaan, jos uskaltautuu ajamaan pahamaineiselle Schwarzwaldhochstrasse -tielle.

Lehigh Acres, Florida

Hylätyt rakennustyömaat Lehigh Acresissa ovat täynnä hylättyjä kartanoita, joiden metsittyneitä pihoja pitävät hallussaan alligaattorit ja käärmeet. Alueen useat tiet päättyvät umpikujaan. Floridan asukasluku laskee ensimmäistä kertaa ikinä, ja tällä alueella ihmiskato tuntuu selkeämpänä kuin missään muualla.

Studio55/Maria Aarnio
Lähde: Travelandleisure.com
Kuvat:futureimagebank.com, kuvat eivät liity lomakohteisiin

Lue myös:

    Uusimmat