Mainos

Huvimajasta iloa koko kesäksi

Suloinen piharakennus on täydellinen paikka kesäisille kahvihetkille. Romanttinen tai reipashenkinen sisustus on piste i:n päälle ja tekee huvimajasta omannäköisen.

Jo sana "huvimaja" herättää mukavia mielikuvia. Kuinka suloista onkaan ajatella hengähdystaukoa helteestä kesäisessä huvimajassa omenapuiden katveessa! Linnunlaulu helisee kukantuoksulla kyllästetyssä ilmassa, ja lapset kirmaavat paljasjaloin mehulasilliselle nurmikon yli.

Moni tahtoisi varsin mielellään huvimajan, mutta sen rakentaminen mielletään vaikeaksi. Onkohan tontilla edes sopivaa paikka huvimajan pystyttämiseen?

Huoli pois. Nykyaikainen huvimaja rakennetaan elementeistä, ja se nousee pystyyn muutamassa tunnissa. Betonilaatalla huvimajan voi pystyttää lähes minne tahansa, esimerkiksi maaperän savisuus ei haittaa.

Paikkaa valittaessa kannattaa pitää mielessä, että pihan perimmäinen nurkka ei aina välttämättä ole automaattisesti paras. Kesäkeidas on parhaimmillaan, kun sinne on myös helppo toimittaa kahvitarjottavat ja muu tarvittava, tiellä ei siis saisi olla ylimääräisiä esteitä. Paikan on oltava myös suojaisa, eikä ole haitaksi ajatella sitäkään, pörrääkö paikalla yleensä runsaasti mehiläisiä tai hyttysiä, vaikka ovensuuhun voikin asettaa hyttysverhot.

Vierasmaja, kahvikeidas, kesäkeittiö...

Alajärveläisen Jorma Ojajärven perheyrityksestä on toimitettu jo 700 Pihatähti-huvimajaa eri puolille Suomea. Talvisaikaan yrityksessä valmistetaan Pihatähti-elementtejä, kesällä yrittäjä on pari kuukautta kiireisenä tien päällä toimittamassa tilauksia ja hoitamassa pystytyksiä. Suosituin huvimaja on kahdeksankulmainen perusmalli, mutta asiakkaiden pyynnöstä valikoimissa on nyt myös kymmenkulmainen malli.

– Moni havahtuu tilaamaan huvimajan vasta loppukesällä nähtyään sellaisen jossakin, mutta kun siitä voi nauttia jo aikaisin keväällä, on tietysti paras ryhtyä tuumasta toimeen mahdollisimman pikaisesti, Ojajärvi sanoo. – Perustoimituksessa asiakas tekee itse viimeistelytyöt, mutta huvimajamme saa halutessaan myös valmiimpana.

Hän lupaa elementtihuvimajan seinien kohoavan tontille kahdessa tunnissa, jos tilaaja on valanut betonilaatan valmiiksi hiekkapedin päälle.

Kun perustyöt on tehty kunnolla, routa ei heittele huvimajaa talvisaikaankaan. Perustusvaiheessa maanpintaa kannattaa nostaa jopa 40 sentin verran, sillä ajan myötä maa tiivistyy, ja rakennus näyttää aina paremmalta vähän korkeammalla.

– Sijoituspaikkaa mietittäessä ei tarvitse liikaa pelätä sitä, että huvimaja tukkii maiseman, Ojajärvi muistuttaa. – Suuret lasipinnat tekevät rakennuksesta ilmavan, ja esimerkiksi järvimaisema näkyy ikkunoista hyvin läpi.

Huvimajoihin vedetään lähes poikkeuksetta sähköt.

– Pihatähtiin saa myös muun muassa säteilylämmityksen ja imurin hormin päähän. Näin huvimajaan saadaan kunnon kesäkeittiö ja siitä tulee todellinen kesäparatiisi, Talvellakin siellä voi grillata tai juoda kaakaot hiihtolenkin päätteeksi, Ojajärvi kuvailee. – Pihatähdet ovat todellista käsityötä, hän sanoo ylpeänä.

Kunnolla tehty kestää Suomen talvet

Entä millaisiin teknisiin ja rakenteellisiin yksityiskohtiin ostopäätöstä tehtäessä tulisi kiinnittää huomiota, jotta hankinnasta tulisi toimiva pihan paratiisi?

Eero Siren tamperelaisesta huvimajoja valmistavasta Bahamas Pavillon Oy:stä kehottaa tutkimaan rakenteiden tanakkuutta ostopäätöstä tehtäessä:

– Kesämajaa valittaessa kannattaa kiinnittää erityishuomiota rakenteelliseen lujuuteen, katon rakenneratkaisuihin ja kattokulman jyrkkyyteen, sillä koko vuoden pihalla pystyssä olevat pienet, monikulmaiset rakennukset joutuvat kestämään melkoisia rasituksia muun muassa talven tuulissa ja lumikuormituksissa.

Hän kehottaa kiinnittämään huomiota myös malliksi kootun huvimajan tiiviyteen ja viimeistelyyn ostopäätöstä tehtäessä.

– Saranoiden ja heloitusten laatu vaikuttaa paljon myös toimivuuteen.

Erityisen tärkeää on se, miten lujuuden kannalta tärkeät sidoskohdat ala- ja ylänurkissa sekä harjalla on jäykistetty. Jotkin valmistajat käyttävät erityisiä metalliliitoslevyjä, joiden avulla rakennus pysyy suorassa, ovet sekä aukeavat ikkunat toimivat vuosikymmenestä toiseen.

Bahamas Pavillon Oy:n valikoimissa on huvimajoja kuusikulmaisista aina kaksitoistakulmaisiin asti. Majoja voidaan yhdistellä keskenään, jolloin lattiapinta-alaa voidaan kasvattaa (Bahamas- ja Barbados-huvimajat 7–60 m2.).

Majat voidaan varustaa paitsi sähkölämmityksellä, puuliedellä, takalla tai kamiinalla myös kevyellä lämpöeristyksellä, mikä jatkaa huvimajojen käyttökautta varhaiskeväästä myöhäiseen syksyyn.

– Huvimajan voi halutessaan hankkia meiltä myös täydellisenä elementtitoimituksena, valmiiksi maalattuna, huovat ja lasit kiinnitettyinä sekä pystytettynä, kunhan vain perusta on valmis, Siren sanoo. – Lopputöiden jälkeen tilaajalle jää sitten se mukavin vaihe eli sisustus!

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus

Kuvat: Pihatähti; Bahamas Pavillon Oy

Lisätietoja: www.pihatahti.net; www.pavillon.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.