Huutamista, nöyryyttämistä ja epäasiallista käytöstä — Taitoluisteluliitto määräsi valmentajan kilpailukieltoon

2:02
Tulosruutu kertoi lokakuussa suomalaisen muodostelmaluistelun naisvalmentajan olevan painavien syytösten kohteena.

Suomen taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta on määrännyt valmennettaviaan kohtaan epäasiallisesti käyttäytyneen valmentajan 12 kuukauden kilpailukieltoon. Kilpailukielto koskee Taitoluisteluliiton alaista toimintaa.

Toiselle valmentajalle kurinpitolautakunta antoi varoituksen.

Taitoluisteluliitto tiedotti päätöksestä perjantaina. Kurinpitolautakunnan mukaan molemmat valmentajat ovat rikkoneet urheilun eettisiä sääntöjä.

Kilpailukieltoon asetettu valmentaja oli muun muassa toistuvasti käyttänyt valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä huutamalla ja nöyryyttämällä. Toinen valmentajista ei ollut puuttunut käytökseen.

Toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo Suomen taitoluisteluliitosta sanoo, että kilpailukieltoon asetettu valmentaja valmensi sekä täysi-ikäisiä että alaikäisiä luistelijoita.

Epäasiallisen käytöksen kestoa hän ei halua kommentoida tarkemmin.

– Se on ollut toistuvaa, joten voisimme lähteä olettamasta, että kysymyksessä ei ole ihan kahden viikon ajanjakso.

Kurinpitolautakunnan mukaan valmentajien seuran olisi pitänyt puuttua epäasialliseen käytökseen tehokkaammin. Kurinpitomenettelyssä ei kuitenkaan käsitelty asiaa seuran osalta.

Ylen mukaan kilpailukieltoon asetettu valmentaja on muodostelmaluistelujoukkueen vastuuvalmentaja. MTV Urheilu uutisoi lokakuussa, että yli kymmenen muodostelmaluistelijaa oli kertonut lajipiireissä tunnetun entisen valmentajansa epäasiallisesta käytöksestä vuosien varrelta.

Valmentajille koulutusta

Taitoluisteluliiton mukaan kurinpidollisiin toimiin ryhdyttiin, kun liitto sai viime lokakuussa raportin Olympiakomitealta ja Suomen urheilun eettiseltä keskukselta valmentajien epäasiallisesta käytöksestä.

Liitto päätti viedä asian kurinpitolautakunnan käsiteltäväksi.

Wuorenheimo sanoo, että liitossa tullaan puuttumaan jatkossa tarkemmin epäasiallisuuksiin.

– Tulemme käymään seurojen kanssa läpi, miten tärkeää on puuttua epäkohtiin. Tulemme myös painottamaan nuorille urheilijoille, miten tärkeää on tulla puhumaan niistä, Wuorenheimo sanoo.

– Valmentajien koulutuksiin lisätään sosiaalisia taitoja ja kommunikaatiota. Siinä on iso työsarka meillä, mutta oletan, että myös muussa urheilussa, missä ollaan valmentaja–valmennettava-suhteessa.

Perjantaina annettuun päätökseen voi hakea muutosta valittamalla urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja