Suomalainen muodostelmaluistelun naisvalmentaja painavien syytösten kohteena – tutkinta käynnissä

2:02
Tulosruutu: Suomalainen muodostelmaluistelun naisvalmentaja painavien syytösten kohteena – tutkinta käynnissä.

MTV Urheilun tietojen mukaan yli kymmenen muodostelmaluistelijaa on kertonut lajipiireissä tunnetun entisen valmentajansa epäasiallisesta käytöksestä vuosien varrelta.

Suomen taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta on käynnistänyt naisvalmentajan toiminnasta kurinpitomenettelyn. Rangaistus voi olla esimerkiksi varoitus tai toimitsijakielto. Päätös mahdollisesta rangaistuksesta annetaan piakkoin.

Taitoluisteluliitto aloitti kurinpitotoimet saatuaan asiasta raportin Suomen urheilun eettiseltä keskukselta SUEK:lta.

Pääkaupunkiseudulla toimivassa taitoluisteluseurassa pitkään työskennellyt muodostelmaluisteluvalmentaja on väitteiden mukaan muun muassa kiusannut ja nöyryyttänyt myös alaikäisiä suojattejaan.

Entiset luistelijat ovat kertoneet kokemuksistaan ja ilmaisseet toivovansa henkilön muuttavan työskentelytapojaan, jotta aiemmin tapahtuneet ylilyönnit eivät enää toistuisi jatkossa. He ovat alleviivanneet, ettei kova urheilullinen vaatimustaso ole ollut ongelma. Sen sijaan valmentajan alatyyliset ilmaisut ja luistelijoiden jatkuva piinaaminen ovat aiheuttaneet närää.

MTV Urheilun tietojen mukaan kyse on nimenomaan yksittäisen lajitoimijan pitkäaikaisesta epäasiallisesta käytöksestä - ei sinällään muodostelmaluisteluun pesiytyneestä alakulttuurista.

Suomen urheilun eettisen keskuksen tutkintapäällikkö Jouko Ikonen ei halua kommentoida yksityiskohtaisia tietoja.

– Emme ota kantaa yksittäisiin tapauksiin. Yleisellä tasolla epäasiallisen käytöksen ja häirinnän torjumisen kannalta on äärettömän tärkeää, että epäkohtiin puututaan, Ikonen painottaa.

MTV ei ole tavoittanut Suomen taitoluisteluliiton puheenjohtajaa Laura Raitiota kommentoimaan asiaa.

Ilta-Sanomat uutisoi ensimmäisenä syyskuussa taitoluisteluvalmentajan tapauksen etenevän mahdollisesti kurinpitomenettelyyn.

Juttua täsmennetty klo 12.40: MTV Urheilun tietojen mukaan kyse on nimenomaan yksittäisen lajitoimijan pitkäaikaisesta epäasiallisesta käytöksestä - ei sinällään muodostelmaluisteluun* (tässä aiemmin "lajiin") pesiytyneestä alakulttuurista. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja