Huussikysely: Tämä on suomalaisten suosikkivessa mökillä

Biolan kysyi heinäkuussa suomalaisilta kesämökin käyttäjiltä huussioloista. Huussikyselyn vastaajista 39 prosentilla on jo kuivakäymälä mökillään.

Suurimmalla osalla kuivakäymälä sijaitsee ulkorakennuksessa, vain noin neljällä prosentilla kuivakäymälä on tuotu sisätiloihin. Kolmannes suomalaisista mökkeilijöistä hoitaa huussihommat perinteisin menoin. Vesivessan on mökkioloihin rakentanut vain noin kahdeksan prosenttia.

Vastaajista 33 prosentilla on ulkorakennuksessa istuimena reikä ja alla saavi.

– Jos kärpäset ja hajut eivät kiusaa, reikä ja saavi -ratkaisu varmaankin menettelee. Mutta sen pitää olla oikein toteutettu. Jos saavin pohjalle on puhkaistu reiät ja nesteet valuvat suoraan maahan, on toteutus nykyasetusten mukaan laiton, toteaa Biolanin hallituksen puheenjohtaja Pekka Kariniemi

– Saavisysteemiin täytyy virittää alusallas, johon nesteet valuvat, ja ne on hävitettävä asianmukaisesti. Sekä tyhjennys- että käyttömukavuus ovat nykyaikaisilla kuivakäymälöillä täysin eri luokkaa.

Sähköiseen kyselyyn vastasi heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana 1575 kesämökkeilijää.

Lähes joka toinen harkitsee kuivakäymälän hankkimista

Perinteinen reikä ja saavi -yhdistelmä ei ilmeisestikään viehätä kaikkia sen käyttäjiä, sillä vastaajista 47 prosenttia harkitsee kuivakäymälän hankkimista. Näistä yli kolmannes pohtii kuivakäymälän sijoittamista mökin sisätiloihin.

Suosituin vaihtoehto on kompostoiva kuivakäymälä. Markkinoilla on myös pakastavaa, polttavaa ja kemiallista kuivakäymälää. Näitä vaihtoehtona harkitsee vain muutamia prosentteja vastaajista.

– Kuivakäymälöissäkin on tapahtunut suurta kehitystä verrattuna vuosien takaisiin ratkaisuihin. Nykyaikaiset kuivakäymälät ovat helppokäyttöisiä ja hajuttomia. Kompostoivat vaihtoehdot ovat varsinaisia multatehtaita. Multaa pystyy käyttämään puutarhassa esimerkiksi marjapensaille ja kukkaistutuksille, Kariniemi kertoo.

Kuivakäymälän mielikuvat haastavat vesivessan

Kyselyn vastaajille annettiin väittämiä, joiden kanssa he arvioivat olevansa eri tai samaa mieltä asteikolla yhdestä neljään. Vastausten mukaan kuivakäymälä on yli 85 prosentin mielestä järkevin vaihtoehto mökkivessaksi.

Yli 70 prosenttia mieltää kuivakäymälän yhtä hajuttomaksi kuin vesivessan. Huoltamisen helppoutta ja tyhjentämisen siisteyttä kiittelee reilusti yli 60 prosenttia vastaajista.

– Mielenkiintoista on se, että vastaajista lähes joka toinen on sitä mieltä, että kuivakäymälä sopisi myös vakituisiin asuntoihin. Ekologisuus ja kestävä kehitys ovat selvästikin ihmisten mielissä myös näissä asioissa. Todennäköisesti myös vesilasku vaikuttaa mielipiteeseen.

– Kyselyymme vastanneista yli 80 prosenttia yhtyy väittämään, että kuivakäymälällä vesilasku vähenee huomattavasti, Kariniemi sanoo.

Lähde: Biolan Oy

Lue myös:

    Uusimmat