Mainos

HUS varoittaa: Raivotauti uhkaa palata Suomeen

Raivotaudin eli rabieksen paluu Suomeen on todellinen riski, varoittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS.

HUSin mukaan taudin voivat levittää Suomeen laittomasti maahantuodut kulkukissat ja löytökoirat tai pentutehtaillut koirat.

Lemmikkieläinten ostajalla ja maahantuojalla on suuri vastuu Suomen pitämisessä rabiesvapaana, HUSista korostetaan. Rabiesaltistusepäilyt ovat lisääntyneet Suomessa merkittävästi vuoden 2006 jälkeen.

– Altistuksen jälkeinen hoito tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Hoito maksaa noin 2000 euroa henkilöltä, ja vaikkapa yksi pentu voi nuolla ja näykkiä kymmeniä ihmisiä, sanoo HUSin infektiolääkäri Katariina Kainulainen.

Sylkikontakti tartuttaa

Rabies tarttuu sylkikontaktista.

– Pureman kautta tai vain nuolemalla limakalvoja tai rikkinäistä ihoa, Kainulainen selventää.

Hän neuvoo, että lasten ei myöskään tulisi antaa leikkiä esimerkiksi kulkukoirien kanssa missään Pohjoismaiden tai Länsi-Euroopan ulkopuolella. Pahin tartuntariski on Kainulaisen mukaan Intiassa.

Rabies tunnetaan eläimillä nimellä raivotauti ja ihmisellä nimellä vesikauhu. Se on kaikkiin nisäkkäisiin tarttuva virustauti.

Suomi on ollut rabiesvapaa vuodesta 1991 alkaen. Tämä tarkoittaa, että Suomessa elävällä villieläimellä ei ole todettu tautia sen jälkeen.

Viimeisin yksittäinen eläimen raivotautitapaus todettiin vuonna 2007. Se todettiin Intiasta laittomasti maahantuodulla koiranpennulla, joka puri kymmeniä ihmisiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.