Mainos

HUS:n talous rajusti miinuksella ensi vuonnakin

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n ensi vuoden talousarviosta tulee yli viisi miljoonaa euroa alijäämäinen.

Reilun viiden miljoonan euron alijäämä johtuu suurimmaksi osaksi Helsingin sairaaloista, joiden toimintaa ei haluta ajaa alas sellaista syöksyvauhtia kuin mitä Helsingiltä saatavien rahojen väheneminen edellyttäisi.

Toinen HUS:n kriisialue on Länsi-Uusimaa. Myös sen alueen kunnat ovat kiristäneet kukkaron nyörejä, mutta toiminta aiotaan sopeuttaa heikkeneviin resursseihin useamman vuoden aikana. Talousarvio ei ole vielä valmis. Luonnoksessa ylijäämäisiä ovat Espoon Jorvin, Hyvinkään ja Porvoon sairaalat.

Nollatulokseen pyrkivät Vantaan Peijas ja Lohjan sairaala. HUS:ssa jokaisen tulosalueen täytyy itse kattaa alijäämänsä ajan myötä. Muut kunnat eivät siis joudu maksamaan Helsingin sairaaloiden alijäämää.

Kuntien maksamat hinnat ovat sairaalakohtaisia, mikä pitää Husin talouden teknisesti hallittavana, mutta aiheuttaa närää Helsingin päättäjissä, joiden mielestä Helsingin sairaaloiden hinnat ovat kohtuuttoman korkeat.

Hoitopäivät vähenevät rutkasti

HUS on neuvotellut kuntien kanssa ensi vuoden tilauksista, ja vaikka kunnanvaltuustot eivät ole vielä lopullisesti siunanneet summia, näyttää siltä, että kunnilta HUS:lle tulee ensi vuonna 1,7 prosenttia vähemmän kuin tänä vuonna on tullut.

Kustannukset ovat kuitenkin nousseet. Siksi käynee niin, että yhteenlaskettujen hoitopäivien määrä laskee viime vuodesta ensi vuoteen 9,2 prosenttia, vaikka rahamäärä kasvanee 5,6 prosenttia. Hoitojaksoja on ensi vuonna 5,6 prosenttia vähemmän kuin 2001.

HUS:ssa hoidetaan potilaita ensi vuonna 30 000 päivää vähemmän kuin viime vuonna. Samaan aikaan Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan väestön arvioidaan kasvavan lähes 20 000 asukkaalla vuodessa.

Budjetin valmistelussa lähdetään supistuksista huolimatta siitä, että vakituista henkilöstä ei irtisanota.

HUS:n hallitus oli elokuussa aivan liian optimistinen, kun se antoi hallinnolle tavoitteeksi päästä yli viiden miljoonan euron ylijäämään ensi vuonna. Nyt siis suunnitellaan samanlaista alijäämää. Hallituksen tavoitteet olikin tehty kuntien kanssa käytäviä neuvotteluja varten ja niitä ennen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.