Mainos

Hurja lämpötilaero maailman eri kolkilla – lähes sata astetta

Lämpötilaerot maanosien asuttujen alueiden välillä ovat nyt huimia. Pohjoisella pallonpuoliskolla on tällä hetkellä pakkasta paikoin 50 astetta, eteläisellä pallonpuoliskolla on puolestaan käyty lähes 50 asteen pluslukemissa.

Lämpötilaero maailman eri kolkilla on tällä hetkellä siis lähes sata astetta.

Laajat manneralueet kylmenevät talvella nopeasti ja kylmemmiksi kuin rannikot. Vastaavasti kesällä mantereella on rannikoita kuumempaa.

– Mantereella kylmenee ja lämpenee nopeasti, koska lähellä ei ole merta tasoittamassa lämpöä, toteaa MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Suomi kuuluu väli-ilmastoon merellisen ja mantereisen säätyypin välille. Tämän takia Suomen sää vaihtelee niin suuresti.

– Suomen lämpimimmät ja kylmimmät ilmat koetaan yleensä silloin, kun mantereelta Venäjältä virtaa kesällä erittäin kuumaa ja talvella erittäin kylmää ilmaa, kuten nyt.

Suomessa kylmin tilastoitu lukema mitattiin 28. tammikuuta 1999 Kittilässä, -51,5 astetta. Lämpimintä on ollut pari kesää sitten 29. heinäkuuta 2010 Joensuun Liperissä, 37,2 astetta.

Kylmin maailmalla mitattu lämpötila on -89,2 astetta Antarktiksella 21. heinäkuuta 1983. Kuuminta on ollut Death Valleyssa Kaliforniassa Yhdysvalloissa 10. heinäkuuta 1913, 56,7 astetta.

MTV3:n sääsivustolta löytyvät niin Suomen kuin maailmankin säätiedot.

(MTV3)

Katso videolta, mistä löytyvät tällä hetkellä kuumimmat ja kylmimmät paikat maapallolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.