Huonolla suuhygienialla pelottavat seuraukset – tutkimus yhdisti syövän leviämiseen

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Latso myös: Erikoishammaslääkäri Timo Kallio kertoo viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan!

Tutkimus antaa jälleen yhden hyvän syyn pitää huolta suun terveydestä.

Nyt jos koskaan on oikea aika kaivaa hammaslankaimet esiin. Tutkijat painottavat hyvän suuhygienian tärkeyttä havaittuaan, että tavallinen suun bakteeri voi aiheuttaa syövän leviämisen, kertoo New York Post. Havainto on tärkeä, sillä tutkijan mukaan etäpesäkkeet aiheuttavat suurimman osan syöpäkuolemista.

Tänä vuonna kolme tutkimusta keskittyi Fusobacterium nucleatum -bakteerin ja suolistosyövän väliseen yhteyteen. Bakteerin tiedetään aiheuttavan suuta tuhoavaa parodontiittia.

Tärkeä havainto 

Biokemisti Daniel Slade Virginian teknillisestä yliopistosta työskenteli yhden tutkimuksen parissa. Science Signaling -julkaisussa heinäkuussa esitellyssä tutkimuksessa havaittiin, että bakteerin leviäminen syöpäsoluihin käynnisti sytokiini-välittäjäaineiden erityksen, mikä voi lisätä syövän etäpesäkkeiden syntymistä. Bakteerin leviäminen voi johtua huonosta suuhygieniasta.

Kaikkisyövästä.fi-sivuston mukaan etäpesäkkeistä ja levinnyttä suolistosyöpää sairastavista vain noin 10–15 prosenttia elää viisi vuotta. Sladen mukaan jopa 90 prosenttia syöpäkuolemista johtuu etäpesäkkeistä.

Muut tutkimukset ovat yhdistäneet kyseisen suun bakteerin muihinkin syöpiin, kuten ruokatorven syöpään sekä haima-, keuhko- ja rintasyöpään.

New York Postille Slade kommentoi, että iensairauden ja muiden sairauksien, kuten sydänsairauksien ja diabeteksen, välinen yhteys vahvistaa myös tuoreita löytöjä, ja antaa vahvaa viestiä siitä, että suun terveydellä on väliä.

Myös viime vuonna Columbia University College of Dental Medicine -korkeakoulun tutkimustiimi selvitti, kuinka Fusobacterium nucleatum -bakteeri lisää syövän kasvua.  Tiedemiehet kertoivat löytäneensä molekyylitason mekanismin, joka selittää, miksi suun bakteerit voivat tehdä suolistosyövästä entistä aggressiivisemman.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Videolla kerrotaan suolistosyövän oireista.

Lue myös:

    Uusimmat