Yllättävä tekijä voi tehdä syövästä entistä tappavamman – aiheuttaa kasvua nopeuttavan kierteen

Suussa esiintyvä bakteeri nopeuttaa syöpäsolujen lisääntymistä, mutta ei terveiden solujen kasvua.

Yhdysvaltalaiset tiedemiehet ovat löytäneet molekyylitason mekanismin, joka selittää, miksi suun bakteerit voivat tehdä suolistosyövästä entistä aggressiivisemman. 

Columbia University College of Dental Medicine -korkeakoulun tutkimustiimi selvitti, kuinka paksusuolen syöpään yhdistetty, suussa esiintyvä Fusobacterium nucleatum -bakteeri lisää syövän kasvua. Työ auttaa selittämään, miksi osassa tapauksista syöpä etenee paljon nopeammin kuin toisissa, tutkijat kirjoittavat tiedotteessa.

Tutkimus ilmestyi EMBO press -tiedejulkaisussa.

Bakteeri yhdistetty sairauksiin aiemminkin

F. nucleatum -bakteerin esiintyminen suussa on yhdistetty esimerkiksi parodontiittiin, joka on hampaan kiinnityskudoksia tuhoava sairaus. Parodontiitin kaltaiset krooniset infektiot aiheuttavat yleisterveydelle merkittävää haittaa. Suussa pesivä tulehdus pystyy aiheuttamaan ongelmia muuallakin kehossa, koska bakteerit leviävät suusta verenkiertoon. Parodontiitti onkin yhdistetty esimerkiksi suurentuneeseen sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen riskiin.

Parondontiitin kehittymiseen osaltaan vaikuttavan F. nucleatum -bakteerin vaikutus myös syövän kehittymiseen on tiedostettu jo aiemmin – jopa joka kolmas paksusuolen syöpätapaus on tutkijoiden mukaan yhteydessä F. nucleatum -bakteeriin. Tapaukset ovat usein aggressiivisia, mutta vasta nyt tutkijat osaavat sanoa, miksi.

Bakteeri voi aiheuttaa syövän kasvua nopeuttavan kierteen

Tutkijat huomasivat, että syöpävapaissa soluissa ei ole Annexin A1 -nimistä proteiinia. Kyseisen proteiinin tiedetään stimuloivan syövän kasvua syöpäsoluissa.

Koeputki- ja hiirikokeissa selvisi, että Annexin A1 -proteiinin vammauttaminen estää F. nucleatum -bakteerin sitoutumista syöpäsoluihin ja hidastaa syövän kasvua.  

Syöpäsoluun kiinnittynyt bakteeri näyttäisi taasen lisäävän proteiinin tuotantoa, mikä aiheuttaa syövän kasvua nopeuttavan kierteen.

Tutkimuksen kliinisessä osassa tiedemiehet tutkivat 466:n paksusuolen syöpää sairastavan potilaan RNA-sarjoja. Potilaiden, joiden elimistössä oli runsaasti Annexin A1 -proteiinia, ennuste oli muita huonompi huolimatta syövän laadusta ja tasosta, iästä tai sukupuolesta.

Löydösten toivotaan auttavan aggressiivisten suolistosyöpien tunnistamisessa ja hoitamisessa. Helmikuun alussa julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa todettiin, että nuoret aikuiset sairastuvat yhä useammin ja yhä nuorempana syöpiin lihavuuden vuoksi. Yksi nuorten aikuisten keskuudessa lisääntynyt syöpä oli paksusuolen syöpä.

Lue myös:

    Uusimmat