Seitsemän vaaran merkkiä suussa – älä päästä pitkälle!

Tulehdus suussa ei ole vain hampaiden ongelma. Hoitamattomana ientulehdus voi esimerkiksi lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai tyypin 2 diabetekseen, vaarantaa leikkauspotilaan turvallisuuden tai aiheuttaa ongelmia raskautta yrittäville. Prevention listasi merkkejä, joiden ilmaantuessa on syytä alkaa panostaa enemmän suuhygieniaan ja käydä hammaslääkärissä.

Verenvuoto suusta

Jos lavuaarissa näkyy verta hampaita harjatessa, suussa ei ole kaikki kunnossa. Ientulehdus, toiselta nimeltään gingiviitti, saa ikenet vuotamaan verta. Hoitamattomana se johtaa parodontiittiin, joka on jo vakavampi tila.

Punaiset tai turvonneet ikenet

Ikenien ei kuulu erityisemmin erottua. Jos ne näyttävät punaisilta tai turvonneilta tai tuntuvat aroilta, syynä on todennäköisesti ientulehdus.

Hampaiden muuttunut asento

Näkyykö hampaiden välissä pieni rako, jota siinä ei ole ennen ollut? Ovatko etuhampaat alkaneet suuntautua enemmän eteen tai taakse? Syynä voi olla parodontiitti.

Hampaiden heiluminen

Hampaiden kuuluu heilua vain lapsena, kun maitohampaat vaihtuvat rautahampaisiin. Jos hampaiden tuntee liikkuvan sormella tai kielellä koskemalla, parodontiitti on luultavasti jo pitkällä.

Plakki hampaissa

Tahmeaa kalvoa hampaiden pinnalla ja ienrajassa kutsutaan plakiksi. Se näyttää vaalealta tai kellertävältä aineelta ja koostuu käytännössä bakteereista ja niiden aineenvaihduntatuotteista. Jos hampaita ei hoida kunnolla, plakista voi muodostua ajan myötä hammaskiveä, jota ei pysty poistamaan kuin hammaslääkärissä.

Hampaiden arkuus

Kipu hampaissa voi olla merkki edenneestä ientulehduksesta. Vetääntyvien ikenien alta paljastuu hampaan juuri, joka on pehmeämpää ja siten herkempää kuin ulkoinen kiille.

Haiseva hengitys

Jos pahanhajuinen hengitys vaivaa jatkuvasti, syynä on useimmiten huono syyhygienia ja sen aiheuttamat rikkiyhdisteet. Hampaista voi tällöin löytyä myös reikiä tai ikenistä tulehdus. Vain noin kymmenesosassa tapauksista syy on suun sijaan esimerkiksi refluksitaudissa tai hengitystieinfektiossa.

Lähteet: Prevention, Hammaslääkäriliitto, Terveyskirjasto

Näin hampaat kuuluu harjata

Miten hampaat tulisi oikeaoppisesti puhdistaa? Katso asiantuntijan vinkit alla olevalta videolta.

2:18

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja