Huomiselle luvassa aurinkoa – ja roppakaupalla varoituksia

Alkuviikon pakkassäät saivat väistyä, kun voimakas lännenpuoleinen ilmavirtaus ja Pohjois-Atlantilla kulkeva matalapainealue muuttivat sään Suomessa lauhaksi.

Laajan lumi- ja vesisadealueen ennustetaan ensi yönä liikkuvan Suomen yli itään ja väistyvän Venäjälle. Huomenna sateita ei ole enää laajalti luvassa. Ainoastaan Lapissa voi tulla paikoin lumikuuroja.

– Huomattavasti poutaisempaa säätä on tiedossa, sanoo STT:lle päivystävä meteorologi Cecilia Wolff.

Wolffin mukaan huominen on laajalti poutainen, selkeä ja myös aurinkoinen – siellä, missä kaamosta ei tällä hetkellä ole, hän lisää.

Sää jatkuu huomenna edelleen lauhana.

– Laajalti koko maassa lämpötilat ovat nollasta plus viiteen. Itä- ja Pohjois-Lapissa on muutama aste pakkasta, ihan pohjoisimmassa osassa pakkanen voi kiristyä jopa kymmeneen asteeseen, Wolff sanoo.

Tiet muuttuvat liukkaiksi

Sään lauhtuminen on kuitenkin muuttanut tiestön liukkaaksi. Huomenna maan etelä- ja keskiosissa on laajalti voimassa varoituksia niin huonosta ajokelistä kuin jalankulkusäästäkin.

– Jalankulkuväylillä jään päällä voi olla vettä ja tamppaantunutta lunta, mikä tekee teistä hyvin liukkaita, Wolff varoittaa.

Ajokelistä on huomiseksi annettu varoitukset Pohjois-Karjalaan, Pohjois-Savoon ja Kainuuseen. Niissä ajokeli on ainakin huomisaamuun asti erittäin huono lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Merialueilla on laajalti voimassa varoitus kovasta tuulesta.

Viikon alkaessa kylmenee taas

Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpötilat palaavat etelässä, idässä ja lännessä hiljalleen nollan tuntumaan ja pakkaselle uuden viikon alkaessa.

Maan länsiosassa mittari voi kuitenkin pysyä plussalla hieman pidempään, ja etelässä lämpötila voi sahata nollan molemmin puolin.

Uuden maanantain koittaessa sään ennustetaan myös olevan aurinkoinen maan etelä- ja keskiosissa.

Lue myös:

    Uusimmat