Huomioi hiihtolomaliikenteessä: Varo routamonttuja ja loskaa

Eteläinen Suomi siirtyy hiihtolomien viettoon jo tänään. Vaihteleva talvisää tuo omat haasteensa hiihtolomaliikenteeseen, mihin on syytä varautua.

Lunta, loskaa, sulamisvettä ja jäätä nähdään vaihtelevasti koko Suomen tien pinnoilla. Säänvaihtelut voivat yllättää varomattoman kuljettajan.

Jotta lomaliikenne sujuisi turvallisesti, täytyy liikenteessä ehdottomasti huomioida riittävä turvaväli, maltilliset ohitukset sekä säänvaihtelut. Tienpintaa on syytä tarkkailla.

Päivällä auringon sulattamat lumipenkat saattavat jäätyä yllättäen lämpötilan laskiessa illalla pakkasen puolelle. Teiden pintaan on myös ilmestynyt kraaterimaisia routamonttuja, jotka saattavat vaurioittaa renkaita. 

Ajaminen hiihtolomaliikenteessä

  • Tutustu autosi valojen toimintaan. Käännä valokatkaisin sellaiseen asentoon, että myös takavalot palavat. Yhä useammassa uudessa autossa ne eivät pala päiväajovaloilla ajettaessa.
  • Lähde matkalle levänneenä. Nuku mieluummin yksi yö kotona rankan työviikon jälkeen ja lähde matkaan vasta aamulla.
  • Vältä turhia ohituksia. Ruuhkaisessa liikenteessä ei ohittelemalla voita juurikaan aikaa. Loputtomissa autoletkoissa pomppivat ohittelijat vain puurouttavat liikennettä entisestään.
  • Pidä riittävää turvaväliä (4 sekuntia) edellä ajavaan. Kun nopeudensäätely onnistuu pelkän kaasun avulla, on turvaväliä riittävästi. Jos joudut vähän väliä painamaan jarrua, ajat liian lähellä.
  • Jo lyhyetkin tauot piristävät kummasti. Pidä mieluummin useita lyhyitä taukoja kuin yksi pitkä.

– Tiestö on tällä hetkellä valitettavan huonossa kunnossa. Kuljettajan on syytä tarkkailla huolellisesti tien pintaa ja pyrittävä välttämään routakuoppiin ajamista, neuvoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Pahimmassa tapauksessa vauriot eivät kohdistu pelkästään renkaaseen. Monttuun ajo saattaa vaurioittaa myös vanteita sekä auton alustarakenteita.

"Täytyy malttaa ajaa letkassa"

Lumimyräkät saattavat yllättää, eivätkä aura-autot välttämättä ehdi joka paikkaan. Teille kertyvä lumi ja loska täytyy ottaa huomioon myös lomaliikenteessä.

– Täytyy malttaa ajaa letkassa ja pitää hyvä turvaväli, eikä lähteä tekemään uhkarohkeita ohituksia, Vesalainen sanoo.

Aurinko sulattaa tienvarsien penkat

Ensi viikolle on luvattu myös auringon säteitä. Keväinen auringonpaiste saa päiväsaikaan lämpötilan nousemaan ja tien varsien lumipenkat sulamaan.

– Sulamisvedet saattavat kuitenkin metsän varjoon ajaessa yhtäkkiä olla jäässä. Vaikka päivisin kura lentää, auringon laskettua pakkanen jäädyttää tien pinnat uudestaan, Vesalainen huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat