Huominen Vieno-myrsky on vuodenaikaan nähden "erittäin voimakas" – sähköyhtiöt varoittavat katkoksista

2:40
Helteet tekevät paluun myrskyn jälkeen. Näin meteorologi Liisa Rintaniemi ennustaa loppuviikon säätä.

Suomea riepottelee huomenna Vieno-kesämyrsky, joka on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakas. Sähköyhtiöt varoittavat mahdollisista häiriöistä sähkönjakelussa.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan lounaanpuoleinen tuuli voimistuu merialueilla tiistain vastaisena yönä laajalti kovaksi ja Selkämerellä myrskylukemiin.

Länsirannikolla tuuli voimistuu myrskypuuskiin varhain huomisaamuna ja aamupäivän aikana laajalti myös maan keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Etenkin maan keskiosassa puut voivat kaatua ja sähköt katkeilla.

–  Myrsky on vuodenaikaan nähden voimakas. Puut ovat täydessä lehdessä ja maa on roudaton, joten yli 20 metriä sekunnissa puhaltavat puuskat aiheuttavat enemmän vahinkoja kuin vastaavat puuskat talvikaudella, sanoo päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

Myrskymatalapaineen yhteydessä sataa runsaasti suuressa osassa maata. Vettä kertyy ennusteen mukaan tiistain aikana Lapissa 20–30 millimetriä ja maan keskivaiheilla 5–15 millimetriä.

Tuuli alkaa heiketä länsirannikolla puolelta päivin. Itäisissä maakunnissa tuuli heikkenee vasta illalla.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Jani Parviaisen arvion mukaan tämänkaltaisia myrskyjä iskee keskimäärin yksi kesäkuun aikana.

–  Näin myöhään keväästä tällainen myrsky ei ole kuitenkaan kovin yleinen, kertoo Parviainen STT:lle.

Sähköyhtiöt varoittavat häiriöistä

Sähköyhtiöt varautuvat Vieno-myrskyn aiheuttamiin mahdollisiin sähkönjakelun häiriöihin huomenna.

Sähköyhtiö Elenia kertoo varautuneensa saapuvaan kesämyrskyyn. Yhtiö arvioi, että pahiten tuuli vaikeuttaa sähkönjakelua erityisesti Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla.

PKS Sähkönsiirto arvioi, että Pohjois-Karjalassa ja Savossa tuulen nopeuden ennustetaan puuskissa olevan välillä 17–23 metriä sekunnissa, mikä riittää kaatamaan puita myös sähkölinjoille. Yhtiö on varannut jakeluhäiriöön korjaushenkilöstöä eri puolille jakelualuetta.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja