Huomattavat terveyshyödyt: Näin liikunta auttaa äitiä ja syntyvää lasta

Raskaudenaikainen liikunta tekee hyvää niin äidille kuin syntyvälle lapsellekin, Daily Mail uutisoi. Urheileminen on hyvä lääke myös ahdistusta ja väsymystä vastaan, uusi tutkimus osoittaa.

Liikunta voi parantaa raskaana olevan mielialaa ja vähentää väsymystä, A Psychology And Healthissa julkaistu raportti paljastaa. Tutkijat suunnittelivat raskaana oleville ja liikuntaa harrastamattomille naisille neljän viikon kuntoiluohjelman, jonka tulokset mielialaan olivat huomattavat. University of Western Ontariossa tehty tutkimus on positiivinen uutinen, sillä ahdistus, masennus ja väsymys ovat yleisempiä raskauden aikana kuin sen jälkeen, vaikka synnytyksen jälkeisestä masennuksesta uutisoidaan useammin.

Äidin masennus voi vaikuttaa myös syntyvään lapseen. Tutkijoiden mukaan masentuneiden äitien lapsilla on muita korkeammat kortisolitasot syntyessään ja nuoruusiässä. Lisäksi heillä on suurempi riski kehityshäiriöihin ja mielenterveysongelmiin. Myös heidän kognitiiviset taitonsa ovat muita heikommat. Raskaudenaikainen väsymys on sen sijaan yhdistetty muun muassa suurempaan keisarinleikkauksen riskiin. Myös unihäiriöt sekä fyysiset ja psyykkiset ongelmat ovat todennäköisempiä niillä lapsilla, joiden äiti on ollut raskauden aikana väsynyt.

Liikunta kannattaa, paitsi äidin terveyden, myös lapsen hyvinvoinnin takia. Vuonna 2010 Kansasin yliopistossa tehty tutkimus esitti, että liikuntaa harrastavien naisten tulevilla lapsilla oli muita terveemmät sydämet. Tutkimukseen osallistuneiden liikkuvien äitien vauvoilla oli nimittäin huomattavasti hitaampi sydämensyke kuin niillä vauvoilla, joiden äidit eivät olleet harrastaneet liikuntaa.

Raskausajan liikunnalla voi vähentää sydänongelmien lisäksi myös diabeteksen ja verenpainetaudin riskiä. Sen lisäksi, että naisia neuvotaan kuinka raskauden aikana liikutaan turvallisesti, asiantuntijoiden tulisikin muistuttaa naisia ja heidän perheenjäseniään myös liikunnan hyödyistä

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Lähde: Daily Mail

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja