Huoltoyhtiön autosta kadonneet yleisavaimet käynnistivät ison riidan Helsingissä – oikeuden mukaan lauttasaarelaiset taloyhtiöt pelkäsivät varasta turhaan

Huoltoyhtiön ei tarvitse korvata taloyhtiöille lukkojen vaihtamisesta ja sarjoituksesta aiheutuneita kuluja, vaikka sen autosta varastettiin taloyhtiöiden yleisavain. Helsingin käräjäoikeuden mukaan tapauksessa ei ollut vaaraa avainten väärinkäytöstä.

Korvauksia vaati kuusi lauttasaarelaista taloyhtiötä. Vaatimukset käsiteltiin yhdessä oikeudenkäynnissä.

Lassila & Tikanoja -huoltoyhtiön autoon oli murtauduttu heinäkuussa 2018 Helsingin Oulunkylässä. Autosta vietiin avainlaukku, jossa oli lauttasaarelaisten taloyhtiöiden yleisavaimet sekä kymmeniä muita avaimia. Lisäksi varas vei kaksi matkapuhelinta ja asiakirjalaukun.

Huoltopäivystäjä oli ajanut kotiinsa ja jättänyt avaimet autoon yöksi.

Taloyhtiöiden mukaan avaimia oli säilytetty törkeän huolimattomasti, eikä Finanssialan avainturvallisuusohjetta ollut noudatettu. Ohjeen mukaan avaimia ei saa jättää autoon ja niitä kuljetettaessa avainten pitäisi olla ajoneuvoon kiinnitetyssä lukitussa kotelossa. Autossa pitäisi olla myös hälytysjärjestelmä.

Huoltoyhtiö oli korvannut taloyhtiöille huoltosopimuksessa mainitun 3000 euron korvauksen avaimen kadottamisesta, mutta taloyhtiöiden vaatimukset lukkojen uusimisista nousivat yhteensä yli sataan tuhanteen euroon.

Huoltoyhtiö kiisti

Huoltoyhtiö kiisti vaatimukset. Sen mukaan vahinkoa ei ollut tapahtunut eikä sellaisesta ollut vaaraa.

Poliisi löysi avaimet kotietsinnässä syyskuussa 2018, eikä niitä ollut käytetty.

Lassila & Tikanoja myönsi, että huoltopäivystäjän olisi pitänyt ottaa avainlaukku mukaan, mutta kyse ei ollut törkeästä huolimattomuudesta. Avainlaukku oli sijoitettu siten, ettei sitä voinut ulkopuolelta nähdä.

Avaimet olivat koodattuja, mutta niiden mukana ei milloinkaan ole avainkoodilistaa siitä mikä avain sopii mihinkin kohteeseen. Niitä ei huoltoyhtiön mukaan voinut yhdistää Lauttasaaren kerrostaloihin. Huoltopäivystäjät voivat selvittää avaimen kohteen salasanoilla suojatusta internet-järjestelmästä.

Huoltoyhtiön mukaan lukkojen vaihtaminen ja sarjoittaminen ei ollut tarpeen, koska välitöntä vaaraa ei ollut.

Finanssialan avainturvallisuusohjetta ei yhtiössä noudateta, koska se ei ole velvoittava.

Huoltoyhtiö voitti

Käräjäoikeuden mukaan ilmeistä oli, että huoltopäivystäjä oli unohtanut avainlaukun autoonsa ja turvaohjetta oli laiminlyöty. Tämä säilytystapa ei kuitenkaan ollut käytäntö.

Toisaalta avaimia ei oikeuden mukaan kyennyt yhdistämään yksittäisiin huoltokohteisiin, mikä estää väärinkäytön.

Vastaajan vahingonkorvausvastuu voi tässä tapauksessa perustua ainoastaan törkeään tuottamukseen, oikeus totesi. Törkeä tuottamus on lähellä tahallisuutta.

Kun huoltoyhtiön toiminta ei ollut törkeän huolimatonta, taloyhtiöiden korvausvaatimukset hylättiin.

Käräjäoikeus määräsi taloyhtiöt korvaamaan huoltoyhtiön oikeudenkäyntikuluja yhteensä 24000 eurolla.

Lue myös:

    Uusimmat