Huoltajat puhuivat opettajan koronatartunnasta jo perjantaina – Kangasalan opetuspäällikkö kertoo, miksi koulun sulkemisesta kerrottiin vasta sunnuntaina

Näin sujuu Kangasalan koulun etäviikko – 500 nuoren koulu suljettiin koronavirustartunnan vuoksi 4:33

Pirkanmaalla on keskeytetty opetus Pitkäjärven yläkoulussa Kangasalla viikoksi. 
Koulun oppilaista noin 90 ja osa henkilöstöstä on altistunut koronavirukselle ja heidät on asetettu karanteeniin.

Yhteensä Pitkäjärven koulussa on lähes 500 oppilasta. Kaupungin opetuspäällikkö Merja Lehtonen kertoo, että poikkeuksellisen etäviikon opetusohjelmaa on alettu suunnittella.

– Uskon, että oppilaat pääsevät jo tänään työn touhuun, Lehtonen kertoo.

Lehtonen kertoo, että kaikkia oppilaiden huoltajia ei ole vielä saatu informoitua tilanteesta.

– Terveydenhuoltoviranomaiset soittelevat vielä ihmisiä läpi. Opetushenkilökunta on saatu kiinni, Lehtonen kertoo.

Puhetta jo perjantaina

Koulun viestintä on saanut myös moitteita. Kahden Pitkäjärven koulua käyvän pojan isä Tommi Kemppinen kertoi MTV Uutisille sunnuntaina kuulleensa jo perjantaina puhetta yhden opettajan koronatartunnasta.

Koulu lähetti kuitenkin perjantaina Wilma-järjestelmässä viestin, jossa ”katkaistiin huhuilta siivet”.

Seuraavassa Wilma-viestissä sunnuntaina kolmelta iltapäivällä kerrottiin, että lähiopetus Pitkäjärven koulussa on keskeytetty sunnuntaihin saakka.

Miksi viestinnässä toimittiin näin, opetuspäällikkö Merja Lehtonen?

– Koulu on toiminut terveydenhoitoviranomaisilta saamien tietojen mukaan. Ensimmäinen tieto oli, että virusta ei olisi, ja myöhemmin tuli toisenlaista tietoa, Lehtonen sanoo.

Lehtosen mukaan koulun puolelta asiassa ei ole tehty hätiköityjä päätöksiä vaan toimittu kulloinkin saatavilla oltujen tietojen perusteella.

Huoltajilla huolia

Täysin autioksi Pitkäjärven koulurakennus ei jää karanteenin ajaksi. Rakennuksessa on maanantaiaamuna ollut siivoojia, ja iltakäyttö jatkuu tavalliseen tapaan. 

Rehtoreille on ehtinyt jo tulla yhteydenottoja, joissa huoltajat ovat ilmaisseet huolensa tilanteesta. Etenkin koronakaranteenin vaikutuksista viereisen alakoulun toimintaan on ollut epäselvyyksiä.

– Se, että ei tiedetä, ollaanko karanteenissa vai ei, aiheuttaa vähän murhetta, Lehtonen sanoo.

Hänen mukaansa alakoulussa opetus jatkuu, sillä oppilailla ei ole esiintynyt oireilua.

Suomessa useita karanteeneja

Pitkäjärven koulun lisäksi Tampereen yliopistossa karanteeniin on joutunut lähes 20 altistunutta opiskelijaa. Helsingin Lauttasaaressa puolestaan noin 60 oppilasta ja opettajaa asetettiin viikonloppuna kahdeksi viikoksi karanteeniin koronavirusaltistuksen vuoksi.

Aiemmin myös Helsingin Viikon normaalikoulun neljä alakoulun luokkaa asetettiin karanteeniin oppilaalla todetun koronavirustartunnan takia. Viikissä karanteenissa on viime viikosta alkaen ollut noin sata oppilasta.

Lue myös:

    Uusimmat