Viikin oppilaiden epäillään rikkoneen koronakaranteenia – vanhemmilta yllättävä pyyntö rehtorille: "Osa lapsista kyllästyy ja kaipaa enemmän mielekästä tekemistä"

8:45
Koronaviruksen leviämistä käsiteltiin MTV Uutiset Livessä.

Viikin normaalikoulun johtava rehtori Tapio Lahtero kommentoi koronaviruskaranteeniin joutuneen koulun tilannetta MTV Uutisille.

Viikin normaalikoulussa on määrätty neljä luokkaa kahden viikon karanteeniin havaitun koronavirustartunnan takia.

Keskiviikkona epäiltiin, että jotkut karanteeniin määrätyistä oppilaista oli nähty Helsingin Viikin K-Supermarketissa.

– Olemme saaneet yksittäisiä yhteydenottoja siitä, että karanteenia olisi mahdollisesti rikottu. Emme kuitenkaan osaa arvioida, onko todella karanteenissa olleita oppilaita ollut liikkeellä vai onko kyse muista oppilaista, Viikin koulun johtava rehtori Tapio Lahtero kertoo MTV Uutisille.

Korostettu karanteenin tärkeyttä

Kun tieto karanteenin mahdollisesta rikkomisesta levisi, toimi Viikin koulu linkkinä terveydenhuollon edustajien ja oppilaiden huoltajien välillä.

– Otimme välittömästi yhteyden huoltajiin ja terveydenhuollon viranomaisiin. Olemme myös välittäneet terveydenhuollon viranomaisten viestejä huoltajille, Lahtero kertoo koulun roolista.

– Sisällöltään nämä viestit ovat olleet sellaisia, että on korostettu hyvin painokkaasti karanteenissa pysymisen tärkeyttä, Lahtero jatkaa.

Viikin normaalikoulun henkilökunta ei ole työpaikallaan tavannut karanteenissa olevia oppilaita.

– Koulussa karanteenissa olevia oppilaita ei ole nähty, Lahtero painottaa.

Huoltajien viesti on muuttunut 

Viikin normaalikoulun karanteenin asettaminen luonnollisesti herätti kysymyksiä sekä karanteeniin asetettujen että koulutiloihin yhä menevien oppilaiden huoltajissa.

– Huoltajilta tullut viesti on hieman muuttunut viikon aikana. Maanantain aikana saapui jonkin verran huolestuneita viestejä. Kysyttiin, että onko kouluun turvallista tulla. On kuitenkin käynyt niin, että kun viikon aikana informaatiota on annettu, tämän kaltaiset viestit ja yhteydenotot ylipäätään ovat vähentyneet, Lahtero toteaa viestinnän vaikutuksesta.

Johtava rehtori sanoo, että koulu on saanut kokonaisuudessaan varsin vähän yhteydenottoja.

– Olen tietoinen, että sosiaalisessa mediassa tätä keskustelua käydään paljonkin, Lahtero kertoo.

Viikin koulu on ennakkotapaus

Opetusministeriön ohjeistuksen mukaan myös muiden koulujen tulee valmistautua mahdolliseen koronaviruskaranteeniin. Viikki siis toimii eräänlaisena ennakkotapauksena koronaviruksen vaikutuksesta kouluelämään.

Vielä muiden koulujen henkilökunta ei ole kuitenkaan pommittanut viesteillä Viikin normaalikoulun henkilökuntaa.

– Toistaiseksi on hyvin vähäisissä määrin kysytty vinkkejä. Kollegat tietävät, että meillä on painetta tässä asiassa. Oletan, että tällaiset yhteydenotot lisääntyvät ensi viikolla, Lahtero arvelee.

Etäopiskelu työllistää opettajia

Karanteenissa olevat yli 100 oppilasta eivät suinkaan ole lomailleet, vaan he ovat opiskelleet etänä.

– Puhumme ihan täysipainoisesta opetuksesta. Katsomme että oppilaat saavat opetussuunnitelman mukaista opetusta karanteenissakin. Opetusmetodit tietysti ovat erityyppisiä mitä koulussa ollessa, Lahtero huomauttaa.

Opetusta on toteutettu muun muassa videoyhteyksillä.

– Kyllähän tämä on aiheuttanut opettajille luonnollisesti ylimääräistä suunnittelutyötä. Toisaalta digitalisaation parissa tehty työ on tehnyt tiettyjen ratkaisujen toteuttamisen helpommaksi, Lahtero arvioi.

Osalle oppilaista on toivonut enemmän koulutöitä.

– On ollut vähän yllättävääkin, että joiltain huoltajilta on tullut pyyntöjä, että voisiko olla enemmänkin kotitehtäviä. Näyttää siltä, että osa lapsista kyllästyy ja he kaipaavat enemmän mielekästä tekemistä. Tässä olemme pyrkineen olemaan apuna, Viikin normaalikoulun johtava rehtori Tapio Lahtero kertoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja