Huolla kuskia – muistilista pääsiäisenä autoilevalle

Pääsiäisen autoreissu kannattaa antaa kokeneimman ja levänneimmän kuskin hoidettavaksi. Oikeilla valinnoilla myös bensakuluissa on mahdollista säästää, muistuttaa Autoliitto. Pohjoiseen suuntaavan on myös syytä tarkistaa lumitilanne ja pitää alla talvirenkaat. Dieselautoilijan kannattaa tankata talvilaatua.

Pitkä matka pääsiäisen viettoon ja muistikuvat ruuhkista tuskastuttavat jo valmiiksi.

Autokoululiiton puheenjohtaja, liikenneopettaja Jarmo Jokilampi kehottaa tutkimaan reittivaihtoehtoja ja aikataulua etukäteen, vaikka yhdessä koko perheen voimin.

– Voisitteko lähteä vähän aikaisemmin? Olisiko rauhallinen maisemareitti mukavampi? Jos aikatauluissa ei ole pelivaraa, ota silti rennosti. Nyt ollaan lomalla, eikä ole kiire!, Jokilampi muistuttaa.

Jonoihin kannattaa varautua eväillä sekä pitämällä taukoja matkan varrella. Yhteinen eväshetki taukopaikalla voi sekin olla elämys, jota harvoin arkena pääsee kokemaan.

Huolla kuskia – Bensakulut minimiin

Kaikkien muiden valmisteluiden ohella Jokilampi kannustaa kiinnittämään erityistä huomiota kuskin valintaan.

– Me suomalaiset osaamme huoltaa autot, mutta entäpä kuskin huoltaminen? Oikea asenne on tärkein turvallisuustekijä liikenteessä, joten rattiin ei saa päästää kiukkuista tai väsynyttä kuskia.

– Väsyneellä ja levottomalla ajokyky heikentyy samaan tapaan kuin päihtyneellä. Perheen virkein ja rautahermoisin kuljettaja, oli se äiti tai isä tai vaikka anoppi, on pääsiäisen liikenteessä se taitavin.

Kuski voi vaikuttaa merkittävästi myös lomamatkan hintaan, sillä pitkän automatkan polttoainekulut voivat nousta pilviin. Omalla ajotyylillä voi säästää jopa 5-10 prosenttia ajokustannuksista.

– Säilytä rauhallinen ajotapa. Äkkijarrutuksia, turhia kiihdytyksiä ja pahimpia ruuhka-aikoja välttämällä saa polttoainekulutuksen laskemaan, Jokilampi kertaa taloudellisen ajotavan perusteet.

Takapenkki tyytyväiseksi

Takapenkkiläisten matkainto pysyy yllä puhelimiin ja tabletteihin ladatuilla elokuvilla, peleillä ja nettiyhteydellä. Mutta entä jos automatka olisikin ruudutonta aikaa?

Vanhat kunnon matkapelit, kuten rekisterinumeroiden ja eriväristen autojen bongailu, koko perheen yhteislaulu lempilevyn tahtiin tai vaikkapa tietovisailut ovat ajanvietteenä edelleen voimissaan.

– Meidän perheessä on aina suosittu moottoripyörien bongailua. Varmaan omasta prätkäinnostuksestani johtuen, Jokilampi nauraa.

Pääsiäisen automatkailijan muistilista

• Unohda kiire

• Tarkista aikataulu, reitti ja keli

• Tarkista auton kunto ja rengaspaineet

• Täydennä ensiapulaukku

• Muista turvaväli

• Anna tilaa muille

• Ota muut liikkujat huomioon

• Pidä kuski ajokunnossa – ei rattiin nälkäisenä, väsyneenä tai kiukkuisena

• Varaa evästä ja tekemistä takapenkille

• Aja taloudellisesti

Lähde: Autokoululiitto

Lähde: Cision

Lue myös:

Muista pakata auto oikein! Katso, kuinka väärin pakatut hiihtolomatavarat lentävät törmäyksen voimasta.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat