Huolehdi tietoturvastasi somessa – muista nämä

Varovaisuus netissä on aina hyvästä, mutta etenkin sosiaalista mediaa käyttäessä tulisi ottaa huomioon muutamia asioita, ettet joudu vaikeuksiin.

Odota hetki ennen kuin klikkaat mitään muiden lähettämiä linkkejä tai liitetiedostoja

Jopa luotettu perheenjäsen voi huomaamattaan laukaista viruksen tai muun haittaohjelman, joka lähettää viestejä hänen nimissään, ja joka voi vahingoittaa tietokonettasi tai johtaa jopa identiteettivarkauteen. Käytä linkkien kohdalla samanlaista harkintaa kuin sähköposteissa olevien linkkien kanssa.

Älä luota, että viestit ovat aina siltä henkilöltä, joka väittää lähettäneensä ne

Hakkerit voivat murtautua käyttäjätileille ja lähettää viestejä niin, että ne vaikuttavat olevan ystäviltäsi. Jos epäilet viestin aitoutta, ota yhteys ystävääsi jotakin toista kautta selvittääksesi asian.

Älä koskaan lähetä yhteys- tai luottotietojasi jollekin yritykselle sosiaalisen median palveluiden kautta

Monet huijarit naamioituvat luotettaviksi yrityksiksi saadakseen toisten tietoja netin kautta identiteettivarkautta varten.

Ole valikoiva sosiaalisen median ystävien suhteen

Identiteettivarkaat voivat luoda myös valetilejä saadakseen sinulta tietoja.

Valitse sosiaalinen mediasi huolella

Arvioi sivu, jota suunnittelet käyttäväsi ja varmista, että ymmärrät käyttöehdot ja yksityisasetukset. Tarkista, valvooko sivu käyttäjien lisäämää sisältöä. Syötät sivustolle henkilökohtaisia tietoja, joten harkitse yhteystietojen antamista samaan tapaan kuin luottotietojen kertomista.

Oleta, että kaikki mitä pistät sosiaaliseen mediaan, on siellä ikuisesti

Käytä aluksi tiukempia yksityisasetuksia kuin luulet tarvitsevasi. Voit säätää niitä löyhemmiksi myöhemmin halutessasi. Vaikka poistaisitkin käyttäjätunnuksesi, kuka tahansa internetissä voi helposti tulostaa kuvia ja tekstejä tai tallentaa kuvia ja videoita omalle tietokoneelleen.

Ole varovainen mainitessasi tuttaviesi koko nimiä teksteissäsi tai lisätessäsi heitä esittäviä kuvia

Hauskat perhekuvat tai tarinat, jotka naurattavat suvun kesken, eivät välttämättä näyttäydy samalla tavalla esimerkiksi työnantajalle.  

Vältä kertomasta sosiaalisessa mediassa, milloin olet poissa kotoa

Tee näin, ellet ole täysin varma siitä, että vain ne, joiden haluat tietävän asiasta, näkevät postauksesi. Myös murtovarkaat ovat alkaneet käyttää sosiaalista mediaa ja alkaneet iskeä koteihin, joiden tietävät olevan tyhjillään.

Lue myös:

    Uusimmat