Huijarit ryhtyivät käyttämään Tuomon puhelinnumeroa temppuihinsa – nyt hän joutuu vastaamaan suomalaisten soittoihin kesken yöunienkin

Nelikymppinen espoolaismies Tuomo on joutunut tympeään välikäteen, sillä kansainväliset huijarit hyödyntävät hänen puhelinnumeroaan huijauksissaan. Nyt hän joutuu toistuvasti selittelemään tilannetta ventovieraille. Helpotusta ei ole luvassa pitkään aikaan, elleivät huijarit päätä toisin.

Noin kaksi kuukautta sitten Tuomo sai puhelut kahdelta ihmiseltä, jotka kysyivät millä asialla hän oli soittanut. Asia hämmensi Tuomoa, sillä hän ei ollut näille tosiasiassa soittanut. Hän varmisti asian vielä puhelutiedoistaan taskupuhelun varalta, vain todetakseen, että mitään soittoja ei ollut tehty.

Pian puheluita alkoi tulla enemmän, jopa lähes päivittäin. Pahimpana päivänä hänelle soitettiin viidesti hänen numerostaan tulleen puhelun vuoksi. Loppua ei ole näkynyt.

Huijaussoitot ja koronarokotekaupustelijat piinaavat ihmisiä 4:34
Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell joutui puhelinhuijarin kohteeksi. Hän kertoo videolla, miten tilanne eteni.

Huijarit väärentävät Tuomon numeron

Tuomo on joutunut epätavallisen ongelman uhriksi. On ollut jo pidempään tiedossa, että ulkomailla toimivat huijarit käyttävät apunaan erästä puhelinjärjestelmän ominaisuutta esiintyen suomalaisina puhelinnumeroina Suomeen soittaessaan. Tällöin ulkomailta tuleva numero näyttää tulevan suomalaisesta, aivan toisen henkilön tai tahon hallinnoimasta numerosta, jolla ei ole mitään aitoa yhteyttä huijariin.

Tuloksena on se, että oudot yhteydenotot vaikuttavat uhrien näkökulmasta olevan peräisin Tuomon numerosta, vaikka tosiasiassa puhelun numero on väärennetty näyttämään Tuomon numerolta.

Tuomo esiintyy jutussaan pelkällä etunimellään, koska ei halua tulla koko nimellään yhdistetyksi huijaripuheluihin, vaikka ei itse syyllinen tilanteeseensa olekaan.

Joutunut rajoittamaan, mitkä soitot hälyttävät

Tilanne on ollut Tuomolle raskas, sillä tuloksena hän voi saada epätietoisia puheluita käytännössä mihin tahansa vuorokaudenaikaan. Toisinaan todella aikaisin töihin menevänä miehenä on raskasta herätä yön korvilla puheluun kertoakseen, ettei ole soittanut puoli tuntia sitten.

Kokonaan hän ei voi sulkea puhelintaan yöksi, sillä töidensä vuoksi hänelle voi tulla hälytys poikkeukselliseenkin kellonaikaan. Siksi hän nyt rajoittaa hälyttäviä puheluita mennessään nukkumaan.

– Olen laittanut hälyttäviksi numeroiksi vain ne, jotka minulla on kontakteissa. Olen joutunut karsimaan ylimääräiset numerot pois, hän kertoo.

Ratkaisussa on kuitenkin riskinsä.

– Entä jos jollakin soittajalla olisikin jotain tärkeää asiaa, hän pohtii.

MTV Uutisten toimittaja sai huijauspuhelun suomalaisesta numerosta – Tältä kuulostaa, kun niin sanotut Microsoftin tukihenkilöt soittavat 3:45
MTV Uutisten toimittaja sai huijauspuhelun suomalaisesta numerosta – Tältä kuulostaa, kun niin sanotut Microsoftin tukihenkilöt soittavat

”Osalle joutuu vääntämään rautalangasta”

Oman harminsa tuottaa se, ettei suomalaisnumeroiksi naamioituvat ulkomaalaissoitot ole kaikkien suomalaisten tiedossa oleva ilmiö.

– Harmittaa, että joutuu vastaamaan tuollaisiin puheluihin ja selittämään, että kyse on huijauspuhelusta. Suurin osa ymmärtää asian heti, mutta osalle joutuu vääntämään rautalangasta, hän kertoo.

Hänen mukaansa eräs ikääntyneemmältä naiselta kuulostanut soittaja ei meinannut uskoa lainkaan, että Tuomo ole tulleen puhelun takana.

– Olisi myös hyvä, että ihmiset tiedostaisivat laajemmin tämän ongelman. Jotkut soittelijat eivät ole edes kuulleet, että tällaista voidaan tehdä.

Tuomon mukaan olisi helpompaa, jos ihmiset edes tiedustelisivat soiton syytä tekstiviestillä sen sijaan, että soittaisivat hänelle puhelun. Hän on laskujensa mukaan vastannut lähes 30 kertaa numeroväärennyksiin liittyviin puheluihin.

Ilmiö nähdään huolestuttavana

Asian ratkaisemiseksi Tuomo otti yhteyttä niin Kyberturvallisuuskeskukseen kuin operaattoriinsa. Kyberturvallisuuskeskus kertoi, että operaattoreille tulee vuoden 2023 loppupuolella velvoite estää soittajan numeron väärentäminen ja huijaussoittojen välittäminen vastaanottajille, kun kyse on matkapuhelinnumeroista. Kiinteän verkon numeroiden osalta velvoite on jo olemassa.

Traficomin päätöksen perusteluissa kerrotaan, että numeroiden väärentäminen nähdään vakavana ongelmana.

– A-numeron väärentäminen suomalaiseksi puhelinnumeroksi on rikollisten laajasti hyödyntämä tekniikka, jonka avulla uhrit saadaan suuremmalla todennäköisyydellä vastaamaan ulkomailta tuleviin huijauspuheluihin, määräyksen perustelumuistiosta selviää.

– Väärennetyt numerot heikentäneet vakavasti luottamusta siihen, että puhelun vastaanottaja voisi aina luottaa näkemäänsä kutsuvan liittyvän numeroon. Maailmalla tilanne on päässyt välillä jo niin pahaksi, että käyttäjät eivät välttämättä edes vastaa saapuviin puheluihin.

Operaattorilta ei tyydyttävää ratkaisua

Operaattorilta vastattiin, etteivät he pysty tekemään asialle mitään. Sen sijaan he ehdottivat, että Tuomo vaihtaisi väliaikaisesti numeronsa sen odottelemiseksi, että tilanne helpottaisi.

– Tämä kuulosti yritykseltä vittuilulta. Ettei tule minkäänlaista apua ja ota numero pois käytöstä, Tuomo ihmettelee.

– Millä minä sitten soittelen? Ei vastaus juuri lämmittänyt mieltä.

Ratkaisuun yli vuosi aikaa

Kehityspäällikkö Lauri Isotalo Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta kertoo, että heinäkuun alusta lähtien lankapuhelimien numeroita ei ole pystytty enää väärentämään.

Matkapuhelimien osalta ratkaisua ollaan vasta rakentamassa yhdessä mobiiliteleoperaattorien kanssa. Viimeistään lokakuussa 2023 pitäisi kuitenkin olla toiminnassa järjestelmä, joka estää suomalaisten kännykkänumeroiden väärentämisen ulkomailta tuleviin huijaussoittoihin.

Odottavan aika on kuitenkin pitkä, sillä määräpäivään on aikaa 14 kuukautta. Isotalo kertoo, että keinoja asian ripeämmälle edistämiselle yritetään löytää yhdessä operaattorien kanssa.

– Tällä hetkellä tuntuu siltä, ettei ole tapaa sitä nopeuttaa, mutta sitäkin pyrimme tutkimaan, hän kertoo.

– Ymmärrän liittymänhaltijoiden ja puhelimen käyttäjien tuskan, hän vakuuttaa.

Isotalo kertoo, että väärennettyjen numeroiden ongelma on globaali ongelma, joka toistuu tällä hetkellä kymmenissä eri maissa.

– Suomi on edelläkävijä, koska Suomella on suunnitelma ja määräaika, jolla tätä pyritään systemaattisesti ratkomaan, hän sanoo.

Ensi vuoden lokakuussa tilanteen olisi siis määrä helpottua – olettaen, etteivät puheluhuijarit keksi uusia keinoja jatkaa toimintaansa.

Ulkomailta tulevat huijauspuhelut lisääntyneet – puhuvat nyt myös suomea 1:57
Ulkomailta tulevat huijauspuhelut lisääntyneet – puhuvat nyt myös suomea.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja