HS: Yhtiöiden mukaan valtio tiesi asfalttikartellista

Asfalttikartellista tuomitut yhtiöt väittävät valtion tienneen kilpailua rajoittavasta sopimuksesta. Asiasta kirjoittavan Helsingin Sanomienmukaan yhtiöt ovatkin sitä mieltä, ettei valtio voi vaatia korvauksia asiassa.

Yhtiöistä kerrotaan, että valtio oli itsekin mukana kartellissa. Yhtiöiden mukaan valtiolla ei siten ole perusteita vaatia Lemminkäiseltä ja seitsemältä muulta asfalttiyhtiöltä noin 56 miljoonan euron korvauksia. Lehden mukaan väitteet perustuvat kahden todistajan kertomuksiin.

Valtio ihmettelee väitteitä sen osallisuudesta kartelliin.

Asfalttikartellia koskeva vahingonkorvausoikeudenkäynti on loppusuoralla Helsingin käräjäoikeudessa. Valtion lisäksi 40 kuntaa vaatii yhteensä yli 65 miljoonan euron korvauksia. Kuntien ei ole väitetty olleen tietoisia kartellin toiminnasta.

– Helsingin käräjäoikeudessa kiistellään, nostiko asfalttikartelli hintoja.

– Valtio ja 40 kuntaa vaativat vahingonkorvausoikeudenkäynnissä hyvitystä asfalttiyhtiöiltä.

– Valtion ja kuntien mukaan kartelli nosti hintoja. Asfalttiyhtiöt kiistävät tämän.

– Yhteensä kyse on yli sadasta miljoonasta eurosta.

–Suurimmat vaatimukset kohdistuvat Lemminkäiseen.

– Myös Skanska Asfaltti, Rudus Asfaltti, Super Asfaltti, SA-Capital, NCC Roads, Interasfaltti sekä VLT Tradingin konkurssipesä ovat saaneet korvauskanteita.

– Korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoi vuonna 2009, että Suomessa toimi valtakunnallinen asfalttikartelli vuosina 1994–2002.

– Mahdolliseen ylihintaan oikeus ei tuolloin puuttunut.

– Käräjäoikeus pyrkii antamaan ratkaisunsa korvauskiistassa ensi syksynä.

(MTV3–STT)

Lue myös:

    Uusimmat