HS: Venäjä alkoi kovistella Fazeria heti, kun yhtiö ilmoitti lähdöstään: "Ymmärrättekö mitä olette tekemässä? Ette voi lopettaa"

Kauppakamari: Kymmenet suomalaisyritykset vetäytyneet Venäjältä – nyt pelätään vastapakotteita 3:58
Kymmenet suomalaisyritykset ovat vetäytyneet Venäjältä

Fazerin vetäytyminen Venäjän markkinoilta ei sujunut ongelmitta, uutisoi Helsingin Sanomat.

Elintarvikeyritys Fazer vetäytyi Venäjältä maaliskuun alussa Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi.

Yhtiö ehti saada osakseen arvostelua hitaasta reagoinnista, ja perusteli tuolloin toimintaansa olosuhteilla ja "vakavilla seurauksilla".

 – Meidän on pitänyt huomioida useita sidosryhmiä ja vakavia seurauksia, emmekä näin ollen ole voineet luopua toiminnasta niin nopeasti kuin olisimme toivoneet, sanoi Fazerin toimitusjohtaja Christoph Vitzthum tiedotteessa.

Nyt Vitzthum kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että päätös lähteä Venäjältä oli alusta alkaen selvä, mutta vetäytyminen ei sujunut ongelmitta.

Venäjän viranomaiset alkoivat jo kovistella Fazeria jo puoli tuntia sen jälkeen, kun Fazer oli julkaissut Suomessa tiedotteen vetäytymisestä. 

– Ymmärrättekö mitä olette tekemässä? Ette voi lopettaa toimintaanne Venäjällä, Vitzthum kertoo HS:lle venäläisviranomaisten sanoneen.

Venäjältä vetäytyminen oli vaikeaa

Vitzthum kertoo Helsingin Sanomille, että leipomotoiminnan lopettaminen Venäjälle oli erityisen vaikeaa toteuttaa. 

Syynä oli se, että käytännössä Venäjä oli asettanut Fazerille huoltovarmuusvelvollisuuden, vaikka Fazerilla ei tällaista asemaa virallisesti ollut.

HS:n mukaan Fazerilla on ollut Pietarissa kolme leipomoa, joilla se on hallinnut lähes 40 prosenttia markkinasta.

Venäläisviranomaisten tulkinnan mukaan yhtiöt, jotka toimivat huoltovarmuuden suhteen kriittisillä aloilla, eivät saisi vähentää tuotantoaan tai ajaa yhtiötä alas.

Siksi Fazerilla ei venäläisviranomaisten tulkinnan mukaan ollut lupaa lopettaa toimintaansa eikä myydä sitä pois. Muutoin yhtiön paikallista johtoa saattaisi odottaa 15 vuoden vankeusrangaistus.

Siksi Fazer kertoi maaliskuun 4. päivä jatkavansa leipomotoimintaansa Venäjällä.

Vitzthum kertoo Helsingin Sanomille, että samana iltana venäläisviranomaisilta tuli kuitenkin tieto, että yrityksen myynti voisi olla mahdollista, jos ostaja on venäläinen. 

Viranomaiset rauhoittuivat, kun Fazer kertoi, että se oli myymässä toimintonsa eikä leipomoja suljettaisi. Kun myyntimahdollisuus varmistui, Fazer tiedotti lähtöpäätöksestä. 

Vitzthum kertoo Helsingin Sanomille, että häntä harmittaa kritiikki, jossa yhtiöitä syytettiin hidastelusta.

– Emme todellakaan viivytelleet. Teimme koko ajan töitä Venäjältä irtautumiseksi. Lähtöpäätös oli meille itsellemme koko ajan selvä. Mutta emme voineet puhua siitä julkisuuteen ennen kuin oli selvää, miten se tehdään niin, että se ei vaaranna työntekijöidemme turvallisuutta. Tämä oli se syy.

Vitzthum kertoo Helsingin Sanomille, että hänen mukaansa paluu Venäjälle on epätodennäköinen vielä vuosienkin kuluttua.

Lue myös:

    Uusimmat