HS: Suomi järjesti salassa etäkoulua al-Holin leirin suomalaislapsille

Selvitys al-Holin naisten toimista jatkuu yhä - MTV Uutiset sai haltuunsa kuulustelupöytäkirjat 2:18
Selvitys al-Holin naisten toimista jatkuu yhä: MTV Uutiset sai haltuunsa kuulustelupöytäkirjat

Suomi on järjestänyt Syyriassa al-Holin leirillä oleville suomalaislapsille etäkoulua, kertoo Helsingin Sanomat. Yhteensä etäopetukseen on osallistunut 23 lasta.

Opetus toteutettiin lasten äitien avulla kännyköihin lähetetyin viestein. Syynä opetukseen oli, että ulkoministeriössä katsottiin perustuslain edellyttävän opetuksen järjestämistä.

HS:n mukaan opiskelu täytyy järjestää salassa leiriä vartioivilta sotilailta. Leiriä hallinnoivien kurdien sääntöjen mukaan leirillä ei saisi pitää kännykkää. Ulkoministeriö ei kysynyt kurdihallinnolta etäopetukseen lupaa.

Etäopetus leirillä viestien avulla aloitettiin toukokuun alussa, tehtäviä lähetettiin joka arkiaamu kello 9. Leirin suomalaislapsille opetettiin suomen kieltä, matematiikkaa, ympäristöoppia, historiaa ja englantia.

Opetuksen lisäksi ulkoministeriö on järjestänyt lapsia varten lääkärin etävastaanoton, jossa lääkäri vastasi äitien kysymyksiin pikaviestein. Opetus järjestettiin eri ministeriöiden ja sivistyssäätiö Kansanvalistusseuran yhteistyönä.

Koillis-Syyrian leireillä al-Holissa ja Rojissa asuu kymmeniätuhansia äärijärjestö Isisin jäseniksi epäiltyjen miesten perheenjäseniä.

Suomi teki toissa vuoden lopulla periaatepäätöksen suomalaislasten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä. Myös äitejä on tuotu Suomeen, mikäli viranomaiset ovat arvioineet, ettei lapsia ole mahdollista kotiuttaa ilman äitejä.

Ulkoministeriö kertoi heinäkuussa, että kaksi kolmasosaa suomalaisista on jo kotiutettu. Suomalaislapsia kerrottiin olevan tuolloin vielä jäljellä leireillä kymmenkunta. 

Lue myös:

    Uusimmat