HS: Presidentti Niinistö pitää kuntavaalien siirtoa järkevänä: "Oli vähintäänkin kysymysmerkkejä, voivatko ihmiset käyttää ydinoikeuttaan"

9:05
Katso video: SDP:n ja perussuomalaisten näkemyserot kuntavaalien siirtämisestä äityivät tunteikkaaksi väittelyksi MTV:n Uutisaamusta

Kuntavaalien siirtäminen huhtikuulta kesäkuulle on herättänyt runsaasti mielipiteitä. Presidentti Sauli Niinistö pitää päätöstä järkevänä.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan kuntavaalien siirtäminen huhtikuulta kesäkuulle on järkevää. Niinistö kommentoi asiaa Helsingin Sanomille.

– Ymmärrän hyvin päätöstä, Niinistö kommentoi.

Niinistö perustelee mielipidettään muun muassa pahentuneella koronavirustilanteella. Presidentin mukaan ihmisten tulee tuntea itsensä vapaiksi ja huolettomiksi äänestämään.

– Minun mielestä oli vähintäänkin kysymysmerkkejä siitä, voivatko ihmiset huoletta käyttää demokratian ydinoikeuttaan. Jos kysymysmerkkejä on näin paljon, minusta on järkevä hakea enemmän turvaa, Niinistö kommentoi Helsingin Sanomille.

THL:n mukaan pahimmassa tapauksessa Suomessa voitaisiin todeta jopa 11 000 koronavirustartuntaa kuntavaalien alkuperäisen ajankohdan aikoihin.

– Lähden siitä, ettei hiukan runsaassa kuukaudessa ehtisi tapahtua mitään aivan ratkaisevaa parannusta, mutta kolmessa kuukaudessa todennäköisyys on jo suurempi, että tilanne paranee.

Kuntavaalien siirtämispäätöstä arvostelleet tahot ja henkilöt ovat esittäneet kysymyksen siitä, miksi vaalien erikoisjärjestelyihin ei valmistauduttu jo viime syksynä.

Presidentin mukaan tarvittavat toimenpiteet eivät olisi välttämättä saaneet tukea ja ymmärrystä puoli vuotta sitten.

– Olisi pitänyt poistaa epäilyt siitä, etteikö äänioikeutta voisi käyttää huoletta. Se olisi onnistunut ehkä rakentamalla valtavia barrikadeja ja uusia järjestelmiä sekä venyttämällä vaalitapahtumaa tuntuvasti. Ehkä. En ole varma, olisiko tällaisten massiivisten järjestelmien rakentaminen syksyn tilanteessa saanut edes ymmärrystä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja