THL:n Salminen 11 000 päivätartunnan kauhuskenaariosta: "Pelkkä laskuharjoitus, muistiossa monta tärkeämpää asiaa"

3:23
Mihin 11 000 päivätartunnan kauhuarvio perustuu? – THL:n Mika Salminen vastaa

Kuntavaalien siirtopäätöksen pohjana olevat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laskelmat ovat herättäneet hämmästystä.

Aalto-yliopiston professori Lasse Leskelä sanoo, ettei  laskelmissa esitetty 11 000 päivätartuntaa huhtikuun puolivälissä ole mitenkään mahdollista.

Silti luku oli THL:n papereissa ja sai sekä oikeusministerin että puolueet kääntymään vaalien lykkäämisen kannalle.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoo MTV Uutisille, että laskelmissa esitetty luku jopa 11 000 päivittäisestä tartunnasta on pelkkä laskuharjoitus kaikkein huonoimmasta vaihtoehdosta.

– Sitä ei ole tarkoitettukaan minkäänlaiseksi mallinnukseksi. Niiden tarkoituksena on vain osoittaa se, että tällaisessa tilanteessa on hyvin mahdollista, että tapausmäärät kasvavat nopeasti.

Salmisen mukaan muistiossa on monta muuta asiaa, jotka ovat paljon tärkeämpiä kuin kyseinen "laskuharjoitus" itsessään.

– Meillä on uusi virusmuunnos Suomessa, joka selvästi tarttuu helpommin ja joka on levinnyt ainakin Etelä-Suomessa selvästi aika laajalle. Tiedämme, että emme ole voineet rokottaa vaalien alkuperäisenä päivänä kaikkia riskiryhmiä ja meillä on ollut kolmen viikon ajan selvästi nousevat numerot. Tässä on ihan oikeasti riski siitä, että vaalipäivänä on aika huono tilanne, Salminen perustelee.

Salmisen mukaan THL ei ole ollut asiassa poliittisena vallankäyttäjänä:

– Katsomme sitä mahdollisuutta, että epidemia menee huonoon suuntaan. Olemme näyttäneet tässä matkan varrella monenlaisia paljon selvempiä mallinnuksia kuin tämä laskuharjoitus. 

Salmisen mukaan synkkien lukujen esittämisellä ei ole pyritty pelottelemaan tai herättelemään kriisitietoutta kansalaisissa.

– Ei se siitä ole kiinni, vaan haluamme osoittaa realistisen mahdollisuuden siihen, että voidaan mennä huonoon suuntaan, kun se nyt siltä selvästi näyttää - ikävä kyllä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja