Mainos

HS: Kuvaajille raju uhkaus elokuvateattereissa – ei Suomen lain mukainen

Ennen elokuvan alkamista elokuvateatterissa näytetään Suomessakin teksti, jossa todetaan, että elokuvan kuvaaminen voi johtaa korkeintaan kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen. Tämä ei pidä Suomen lain mukaan paikkansa, kertoo Helsingin Sanomat.

Tuotantoyhtiö Foxin elokuvien alussa näytetään elokuvateattereissa teksti, jossa todetaan, että elokuvan kopioiminen tai kopiointiyritys on rikos, joka voi johtaa kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen.

Tekstin mukaan kameroiden käyttäminen on kielletty ja käyttöä pidetään yrityksenä rikkoa tekijänoikeuksia.

Helsingin Sanomat kirjoittaa, ettei tämä pidä paikkaansa. Lehden haastatteleman tekijänoikeuden professorin Taina Pihlajarinteen mukaan Suomessa elokuvan kopioimisesta ei voi saada kymmentä vuotta vankeutta.

– Aika hurjaa tekstiä. Meillä voi tekijänoikeusrikoksesta saada sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta, Pihlajarinne toteaa.

Tekstissä on kaksi muutakin kohtaa, jotka eivät vastaa Suomen lakia. Elokuvan kuvaaminen ei välttämättä ole tekijänoikeusrikos, vaan tekijänoikeusrikkomus. Tekijänoikeusrikos edellyttäisi sitä, että elokuvaa levittäisi eteen päin.

Lisäksi kuvaamisessa täytyy Pihlajarinteen mukaan onnistua, jotta rikoksen lasketaan tapahtuneen. Kuvaamisen yritys ei voi siis johtaa rangaistukseen.

Foxin suomalaisesta teatterilevityksestä vastaava Timo Räisänen kertoo Helsingin Sanomille, että teksti on virheellisyydestään huolimatta pakko näyttää ennen elokuvaa.

–  Sopimukseen vedoten kaikkien maiden on laitettava elokuvan alkuun tämä teksti. Meidän toimisto lokalisoi tekstin Suomeen.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.