Mainos

HS: Autosi voi olla käyttökiellossa tietämättäsi – "Trafi ei anna anteeksi yhtään"

Lähes joka viides suomalainen maksaa ajoneuvoveronsa myöhässä, kertoo Helsingin Sanomat.

Ajoneuvovero poikkeaa muista maksuista. Sähkö- tai puhelinlaskun maksaminen myöhässä ei aiheuta merkittäviä toimenpiteitä kovinkaan nopeasti, mutta mikäli ajoneuvoveron maksaa myöhässä päivänkin, auto menee käyttökieltoon välittömästi. 

Trafin lakimies Matti Kurth kertoo Helsingin Sanomille, ettei yksityisoikeudellisia sopimuksia tulisi verrata laissa säädettyyn veroon.

– Ajoneuvoverolaissa määritetty käyttökielto liittyy veron tehokkaaseen perintään, Kurth kertoo lehdelle.

Kurthin mukaan autoilija on itse vastuussa siitä, että vero on maksettu. Vaikka verolippu ei postilaatikkoon kolahtaisikaan ajallaan, on vastuu silti autoilijalla, jonka on tarvittaessa pyydettävä lippua itse niin hyvissä ajoin, että ehtii sen maksamaan ennen eräpäivää.

Kurth kertoo, että 80 prosenttia ajoneuvoveroista maksetaan ajallaan. Maksuista kertyy vuodessa melkoinen summa; esimerkiksi vuonna 2015 veroa kannettiin yhteensä 933 miljoonaa euroa.

"Se ei anna anteeksi yhtään"

Lakimies Petteri Snell on taistellut autoveroasioiden parissa vuosia. Hänen mukaansa Trafin linja on turhan tiukka.

– Talo on täynnä insinöörejä ja juristeja, jotka ovat aiemmin olleet töissä tullissa. Totta kai se on ihan mahdoton. Ne eivät anna periksi senttiäkään, Snell kertoo Helsingin Sanomille.

– Trafi on kiukkuisempi viranomainen kuin tulli. Se ei anna anteeksi yhtään. Lähtökohtana on, että tahattomasti voi käydä joku sellainen juttu, että tulee kauheita maksuja, jotka ovat tavalliselle kansalaiselle käsittämättömiä, Snell sanoo.

Kurth kertoo, että mikäli ajoneuvovero on unohtunut maksaa ajallaan, tulee se suorittaa välittömästi. Summaan tulee lisätä vähintään 3 euroa viivekorkoa.

– Kuittia maksusta tulee pitää mukana ajoneuvossa, jotta sen voi tarvittaessa esittää valvoville viranomaisille, Kurth muistuttaa.

Trafin verkkosivuilta löytyvästä palvelusta voi tarkistaa, onko tietyllä autolla verot maksamatta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.