HS: Kirkossa käy miljoona ihmistä vähemmän kuin vuonna 2000

Kirkko on menettänyt miljoona kävijää jumalanpalveluksistaan 2000-luvun aikana. Asia selviää Helsingin Sanomien julkistamista Kirkon tutkimuskeskuksen tilastoista.

Vuonna 2000 Suomen jumalanpalveluksissa kävi 7,4 miljoonaa ihmistä, vuonna 2011 enää 6,4 miljoonaa.

Luterilaiseen kirkkoon kuuluu 77,2 prosenttia suomalaisista. Heistä kuusi prosenttia käy kirkossa vähintään kerran kuukaudessa. Sen sijaan 25–34-vuotiaista suomalaisista 60 prosenttia ei ole käynyt jumalanpalveluksissa vuosiin.

– Muutos, jota kirkko 2000-luvulla elää, on isompi kuin koskaan aiemmin, kertoo Kirkon tutkimuskeskuksen dosentti Kati Niemelä Helsingin Sanomille.

Niemelän mukaan kirkossa ei käydä enää tavan vuoksi. Käynnillä on oltava voimakas henkilökohtainen merkitys, esimerkiksi häät tai hautajaiset.

Monet kirkot ovat onnistuneet houkuttelemaan väkeä paikalle erikoistilaisuuksilla, kuten metsäkirkoilla, liikuntakerhoilla ja iltamessuilla. Helsingissä on järjestetty puolestaan muun muassa metallimessuja raskaan musiikin ystäville.

Helsingin Sanomien haastattelema Tapanilan kirkon kappalainen Esa Järvinen kannustaa puolestaan kirkon työntekijöitä tuomaan työssään nykyistä enemmän persoonaansa esiin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja