Kovat keinot käytössä: Poliisi hajottaa mielenosoituksia Hongkongissa kyynelkaasulla ja vesitykeillä – jo yli 400 ihmistä pidätetty, ainakin yksi kyltin kantamisen vuoksi

Hongkongin poliisi kertoo pidättäneensä tänään jo lähes 400 ihmistä eilen voimaan tulleen turvallisuuslain perusteella. Heistä osa on pidätetty uuden turvallisuuslain perusteella.

Tuhannet ihmiset osoittavat mieltään Hongkongissa. Hongkongin poliisi on hajottanut mielenosoittajajoukot voimakeinoin. Mediat kertovat poliisin käyttäneen muun muassa vesitykkiä ja kyynelkaasua mielenosoitusten hajottamiseen.

Hongkongin poliisi kertoo Facebook-sivuillaan, että pidätyksiä on tehty yli 30, osa uuden turvallisuuslain nojalla. Poliisi on kertonut tehneensä turvallisuuslain perusteella pidätyksen esimerkiksi silloin, kun ihminen on kantanut Hongkongin itsenäisyyttä peräänkuuluttavaa kylttiä.

Poliisin mukaan mielenosoituksen yhteydessä seitsemän poliisia loukkaantui. Yhtä heistä puukotettiin käsivarteen.

Poliisin mukaan mielenosoitukset ovat keskittyneet keskeiselle Causeway Bayn alueelle. South China Morning Post uutisoi, että poliisi on estänyt satojen paikalle suunnanneiden mielenosoittajien pääsyn alueelle.

Poliisi kieltänyt mielenosoitukset

Hongkongissa osoitetaan vuosittain mieltä heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Tänään tulee kuluneeksi 23 vuotta siitä, kun Hongkong siirtyi Britannialta Kiinan hallintaan.

Poliisi on kieltänyt mielenosoituskokoontumiset koronavirustilanteen takia. Hongkongissa joukkokokoontumiset on viruksen takia rajattu 50 henkeen.

Kieltoa uhmaavat mielenosoittajat protestoivat tänään ennen kaikkea eilen voimaan tullutta turvallisuuslakia, jonka on katsottu rajoittavan erityishallintoalueen vapauksia.

Ensimmäinen pidätys kansallisen turvallisuuden lain nojalla tapahtui tänä aamuna Suomen aikaa. Tuolloin Hongkongin poliisi pidätti miehen, joka kantoi Hongkongin itsenäisyyttä peräänkuuluttavaa lippua.

Poliisi on pitänyt mielenosoituksissa esillä suurta kylttiä, joka varoittaa kansalaisia kantamasta "kumouksellisia" kylttejä. Kumouksellisuuteen lukeutuvat poliisin mukaan muun muassa itsenäistymistä tai Kiinasta vapautumista koskevat tunnuslauseet.

Muokattu 1.7.2020 kello 11.27: Yksityiskohtia lisätty, otsikkoa muokattu, video lisätty.

Muokattu 1.7.2020 kello 13.05 ja 20.21: Pidätettyjen määrää, leipätekstiä ja otsikkoa päivitetty.

Lue myös:

    Uusimmat