"Yhdysvallat ei aio katsoa toimettomana, kun Kiina nielee Hongkongin autoritaariseen kitaansa" – ulkoministeri Pompeo varoitti vastatoimista uuden turvallisuuslain vuoksi

Kuinka Hongkongin käy Kiinan puristuksissa? Ulkomaantoimittaja Janne Hopsu arvioi kiristynyttä tilannetta 8:17
Katso videolta, miten MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu arvioi Hongkongin tilannetta toukokuun lopulla.

Mike Pompeon mukaan eilinen oli surullinen päivä Hongkongille. Hallintojohtaja Carrie Lam pitää muiden maiden turvallisuuslakia kohtaa osoittamaa kritiikkiä "mustamaalaavana ja ilkeämielisenä" hyökkäyksenä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on varoittanut Kiinaa vastatoimista sen jälkeen, kun maa saattoi tiistaina voimaan Hongkongin uuden turvallisuuslain.

Länsimaat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että turvallisuuslaki kaventaa Hongkongin itsehallintoa ja kansalaisten mielipiteenvapautta.

Turvallisuuslain voimaantulo on surullinen päivä Hongkongille ja kaikille "vapautta rakastaville ihmisille" Kiinassa, Pompeo sanoi lausunnossa.

– Yhdysvallat ei aio katsoa toimettomana, kun Kiina nielee Hongkongin autoritaariseen kitaansa, Pompeo muotoili.

Pompeon mukaan Yhdysvallat aikoo purkaa ainakin osan erivapauksista, joiden myötä Hongkongin kauppasuhteet ovat olleet muuta Kiinaa edullisemmat.

Tänään tulee kuluneeksi 23 vuotta siitä, kun Hongkong siirtyi Britannialta Kiinan hallintaan. Tuolloin luotiin yksi maa, kaksi järjestelmää -periaate, joka oli tarkoitus taata Hongkongille emämaata laajemmat kansalaisvapaudet 50 vuodeksi.

Nyt hyväksytyn turvallisuuslain on pelätty käytännössä lopettavan Hongkongin aseman erityishallintoalueena.

Käänteentekevää lakiprosessissa oli se, että laki nuijittiin voimaan Kiinasta käsin. Aiemmin Hongkongin erityishallintoalueen oli määrä säätää laista itse.

Hallintojohtaja: Turvallisuuslaki "tärkein edistysaskel"

Hongkongin alueen Kiina-mielisenä pidetty hallintojohtaja Carrie Lam sanoi varhain keskiviikkona, että Pekingistä masinoitu turvallisuuslaki on "tärkein esitysaskel" erityishallintoalueen ja Manner-Kiinan välillä 23 vuoteen.

– Turvallisuuslaki merkitsee Hongkongille käännekohtaa kaaoksesta hyvään hallintoon, Lam sanoi arvovieraille merkkipäivän juhlallisuuksissa.

Kansallisen turvallisuuden laki muun muassa kriminalisoi separatismin, valtion vastaisen kumouksellisen toiminnan, terrorismin ja vehkeilyn ulkomaisten voimien kanssa.

Se antaa lisäksi Kiinalle valtuudet perustaa Hongkongiin kansallisen turvallisuuden virasto, jonka viranomaisia paikallinen laki ei sido.

Hongkongissa on viime vuosina ollut voimakasta demokratialiikehdintää. Viimeisin mielenosoitusten aalto käynnistyi viime kesänä luovutuslakia koskevasta esityksestä. Esityksen nojalla rikoksesta epäiltyjä olisi voitu luovuttaa Hongkongista Manner-Kiinaan.

Hongkongissa asuu noin 7,5 miljoonaa ihmistä.

Lam toisti keskiviikon puheessaan viestinsä siitä, ettei uusi laki uhkaa Hongkongin oikeudellista riippumattomuutta tai ihmisten vapauksia ja oikeuksia. Hän piti muiden maiden lakia kohtaa osoittamaa kritiikkiä "mustamaalaavana ja ilkeämielisenä" hyökkäyksenä.

Lue myös:

    Uusimmat