Homekasvusto kaakelien saumoissa

Ostimme nykyisen kerrostaloasunnon syksyllä 2000 ja emme ole asuneet tässä vielä vuottakaan. Kylpyhuoneessa on ilmennyt nyt ongelmia ja epäilemme vesivahinkoa tai homevauriota. Laattojen välit ovat mustuneet ja mustuneet alueet leviävät koko ajan. Voiko siis kyseessä olla homevaurio tai veden vuoto vaurio? Ovatko entiset asukkaat siitä mitenkään vastuussa ja mistä asiaa voi selvittää?

Kiitoksia kysymyksestä. Ilmeisesti kyseessä on sauma-aineessa kasvava homekasvusto. Pienissä määrissä tämä on varsin tavallista ja lähtee harjapesulla pois. Voi käyttää myös homeentorjunta-ainetta, jota saa rautakaupasta. Ilmiö on yleinen myös lattian ja seinien välisissä silikonisaumauksissa muutaman vuoden kuluttua niiden laittamisesta. Saniteettisilikonin homeenestovaikutus häviää tällöin. Korjaustapa on silikonin uusinta.

Home tarvitsee kasvuaan varten kosteutta. Teidän tapauksessanne se voi olla hyvälaatuista , jos kasvustoa ei ole paljon ja lähtee pesemällä pois. Erittäin mahdollista on myös, ettei laatoituksen alla ole toimivaa vesieristystä tai se on rikkoutunut asennuksen yhteydessä. Tällöin laatan ja sauman läpi imeytyvä vesi tunkeutuu lattiarakenteisiin ja ylläpitää jatkuvaa kosteutta.

Laatan alla olevan pahalaatuisen kosteuden määrittäminen on hankalaa pintaa rikkomatta. Kokeilla voi seuraavasti: tilassa ei suihkutella pariin viikkoon eli pidetään kuivana. Porataan kosteusmittausta varten reikiä ongelma-alueen lattiaan muutamaan kohtaan saumasta läpi ja mitataan kosteus reiistä. Jos kosteutta ei hälyttävässä määrin ilmene, on tilanne mitä ilmeisimmin vaaraton. Reiät tulee täyttää vesieristeellä ennen saumausta. Jos kuitenkin kosteutta löytyy, se voi johtua myös porauksen aiheuttamasta lämmöstä. Tällöin täytetään reikä välittömästi esimerkiksi muovailuvahalla. Uusi mittaus tehdään aikaisintaan viikon kulutta. Jos vieläkin mittaus osoittaa märkää, tulee irrottaa laatoitusta tarkempaa selvitystä varten.

Pintamittauksilla ei ole luotettavaa merkitystä eli tulee menetellä kuten edellä kuvasin. Pintamittari voi näyttää kuivaa vaikka pohja olisi märkä tunnistaen vain kuivan laatan. Tai näyttää märkää vaikka pohja olisi täysin kuiva märän laatan alla.

Vastuu on asunnon edellisellä omistajalla edelleen. Tämä koskee tilannetta sen jälkeen, kun mahdollinen vaurio ja sen syy on luotettavasti selvitetty. Vastuu rahassa tarkoittaa kustannuksia vian selvittämisessä ja korjaamisessa. Ennen korjaustoimien aloittamista on työ ja menettelyt hyväksytettävä asunnon myyjällä eli jälkikäteinen laskutus ei ole ilman isoa riitaa mahdollista. Mikäli korjauksessa asunnon laatu nousee esimerkiksi "upeammalla" laattamallilla tai ehostetaan muuta aluetta, rajoittuu korvausvastuu vallinneen tilanteen mukaisena siihen osaan, mitä kunnostustarve välittömästi koskee - ei koko huonetilaa eikä työstä johtuvia muita muutoksia.

Selvittää ongelma kuitenkin pitää. Paras selvittäjä on kosteusvaurioihin erikoistunut liike, joita löytyy puhelinluettelon tai netin keltaisilta sivuilta.

Terveisin Sakke

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja