Mainos

Hollannissa harmitellaan Suomelle myytyjä panssarivaunuja: "Olimme kovan paineen alla"

Hollannin Suomen suurlähettiläs Henk Swarttouw kertoo MTV Uutisille tulppaanimaan käyneen läpi tiukkaa säästökuuria, kun päätös vähän käytettyjen Leopard 2A6 -panssarivaunujen myymisestä tehtiin.

Edellisen hallituksen puolustusministeri Carl Haglung (r.) hyväksyi tammikuun 2014 alussa kaupan, jossa Suomeen hankittiin sata Leopard 2A6 -vaunua korvaamaan vanhenevia ajoneuvoja. 

Ostoksen hintalappu oli lopulta noin 200 miljoonaa. Hankintaan sisältyi myös ampumatarvikkeita, koulutusvälineitä, erikoistyökaluja, testauslaitteita ja varaosat kymmeneksi vuodeksi.

Nykykaluston modernisointi olisi maksanut puoli miljardia ja täysin uusien panssarivaunujen hankinta miljardin. Swarttouwn mukaan Hollannissa osa on jälkeenpäin harmitellut, että vaunut myytiin Suomelle liian edullisesti. 

– Suomesta oltiin meihin ensimmäistä kertaa yhteydessä muistaakseni vuosina 2010-2011. Sen jälkeen paljon on muuttunut maailmassa ja Euroopassa. Kun Hollanti päätti myydä panssarivaunut, olimme kovan taloudellisen paineen alla. Menoja piti leikara armeijasta ja puolustuksesta, suurlähettiläs kertoi.

Ukrainan kriisin puhkeamisen ja etenkin Krimin liittämisen jälkeen Hollannissa alettiin suhtautua puolustukseen eri tavalla. 

– Luulen, että kaikkialla Euroopassa, niin Hollannissa kuin Suomessa, Itä-Ukrainan tilanne huolestuttaa. Joten olemme kaikki alkaneet panostaa puolustukseen uudelleen, Swarttouw totesi. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.