Mainos

Hoitojonot karkasivat käsistä

Suomalaisten pääsy erikoissairaanhoitoon heikentyi kesän aikana. Valtaosassa sairaanhoitopiirien sairaaloita yli puoli vuotta odottaneiden hoitojonot kasvoivat.

Myös hoidon alkaminen hidastui, koska lähetteiden käsittelyajat ovat nousseet samoin kuin ensimmäisen käynnin odotusajat.

Hoitojonot ovat kasvaneet erityisesti HUS-piirin sairaaloissa ja Pirkanmaalla. Husin hoitotakuuta rikkovat hoitojonot ovat lähes nelikymmenkertaistuneet viime huhtikuusta. Kun keväällä yli puoli vuotta jonottaneita oli vain 70, nyt heitä on lähes 2 300, selviää THL:n tilastoista. Pirkanmaalla jonottajien määrä on kesän aikana kasvanut. Elokuun lopussa heitä oli 700.

Silmäpotilaita paljon

Yksi syy huonoon jonotilanteeseen ovat säästöjen nimissä pidetyt normaalia pidemmät kesäsulut, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen.

- Kesällä sairaaloissa hiljenee.Toimintoja yksikertaisesti suljetaan kesän ajaksi. Toisaalta potilatkaan eivät halua tulla kesälomalla sairaalaan leikattaviksi.

Hoitoonpääsy on heikentynyt kesän aikana eniten silmätautien, korva-, nenä ja kurkkutautien sekä kirurgian, lähinnä ortopedian palvelujen osalta. Lisäksi Pirkanmaalla lastenpsykiatrian hoitoon pääsy heikentyi kesän aikana. Yli kolme kuukautta jonottaneita on 70.

Elokuussa HUS:n alueella 55 prosenttia kaikista erikoissairaanhoitoon jonottavista oli silmätautipotilaita ja Pirkanmaallakin juuri silmätautipotilaita oli eniten, noin 44 prosenttia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore selvitys.

Lähes kaikki erikoislääkärijohtoiset terveyskeskusyksiköt ovat pystyneet tuottamaan hoitojonotietoja. Myös näissä yksiköissä on yli puoli vuotta hoitoa odottaneita.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.