Hoikistava suomalainen superherkku suojaa myös aivoja

Tutkijat ovat löytäneet marjoista lisää terveyshyötyjä.

Lojuuko pakkasessasi vielä viime syksyn mustikoita? Nyt jos koskaan kannattaa herkutella erilaisilla marjoilla, sillä tutkijoiden mukaan ne voivat puhdistaa aivoista myrkyllisiä proteiineja. Tuore Experimental Biology 2013 -tapahtumassa esitelty tutkimus osoittaa erilaisten marjojen olevan loistava suoja ainakin rottien aivoille.

Kaksi kuukautta marjoja syöneiden laboratoriorottien aivoit pystyivät suojautumaan tehokkaammin säteilyltä. Tutkijat myös havaitsivat marjojen terveellisten ravinteiden puhdistavan aivoihin kertyneitä myrkyllisiä proteiineja. Tutkimustulokset voivat olla merkityksellisiä, jos marjojen positiiviset vaikutukset pystytään osoittamaan myös ihmisillä. Tutkijoiden mukaan marjoista voisi olla apua esimerkiksi Parkinsonin ja Alzheimerin tautien hoidossa. Tutkijat aikovatkin seuraavaksi selvittää marjojen vaikutuksia 60-75 -vuotiaihin ihmisiin.

Suomalainen mustikka on supermarja

Jo aiemmissa tutkimuksissa on todettu Suomen metsistäkin tutulla supermarja mustikalla olevan runsaasti terveysvaikutuksia aina rasvanpolton tehostumisesta näön paranemiseen. Sen lisäksi mustikka voi ehkäistä diabetesta sekä suojata muistihäiriöiltä.

Mustikoissa on runsaasti A- ja B-vitamiinia, mangaania, kuituja sekä flavonoideja. Mustikat ovat myös hyviä C-vitamiinin, magnesiumin ja kalsiumin lähteitä. Mustikan flavonoidit ovat niin sanottuja antioksidantteja, joiden uskotaan olevan monella tavalla hyödyllisiä ihmisen terveydelle. Flavonoidit muun muassa näyttävät ehkäisevän elimistön solujen hapettumisvaurioita. Laboratoriokokeissa antioksidanttien on todettu esimerkiksi hillitsevän mikrobien toimintaa, tulehdusreaktioita, veritulppia ja joidenkin syöpäkasvainten muodostumista.

Kokeile reseptejä:

Tutustu uuteen Lifestyle etusivuun, josta löydät kaikki uusimmat Lifestyle artikkelit:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja