HJK:n kapteeni kivahtaa rasismista – "Se on törkeää"

Rasismia vastaan yritetään taistella jalkapallossa, mutta silti pelaajat joutuvat kärsimään siitä kentillä – HJK:n kapteeni Nikolai Alho kertoo näkemyksiään, miten rasismia voitaisiin kitkeä jalkapallosta 2:40
Tulosruutu: Rasismia vastaan yritetään taistella jalkapallossa, mutta silti pelaajat joutuvat kärsimään siitä kentillä – HJK:n kapteeni Nikolai Alho kertoo näkemyksiään, miten rasismia voitaisiin kitkeä jalkapallosta.

Jalkapallon Veikkausliigassa pelaavan HJK:n kapteeni Nikolai Alho ei voi ymmärtää rasismia, josta hän on itsekin saanut osansa uransa aikana kotimaisilla jalkapallokentillä.

26-vuotias Alho kuuluu niiden tunnettujen suomalaisten futispersoonien harvalukuiseen joukkoon, jotka uskaltavat sanoa mielipiteensä rehellisesti – vaikeissakin asioissa. Aikoinaan Englannista Suomeen adoptoitu Alho penää rasismin suhteen äärimmäisen tiukkoja ja konkreettisia keinoja Suomessa, jotta vastenmieliseen ilmiöön voitaisiin puuttua.

Rasismi on äärimmäisen vastenmielinen, maailmanlaajuinen ilmiö, jota on yritetty kitkeä jalkapallokentiltäkin jo kymmenien vuosien ajan – kehnolla menestyksellä. Myös kotimaan jalkapallokentillä lieveilmiö on nostanut ajoittain päätään.

Taannoin jalkapallon Suomen Cupin ottelussa Helsingin IFK:n ja HJK:n välillä nähtiin tunteita kuohuttanut tilanne: monien läsnäolijoiden mielestä osa IFK:n kannattajista mylvi niin sanottua, kansainvälisiltä jalkapallokentiltäkin valitettavan tutuksi tullutta apinaääntelyä, kun HJK:n kolumbialainen tähtipuolustaja Carlos Murillo oli heittämässä sivurajaheittoa ottelun viime hetkillä.

– Se oli yksi tapaus, mutta en halua ottaa siihen enempää kantaa. Se on törkeää. En voi ymmärtää, että rasismia tapahtuu vielä vuonna 2020, HJK:n laitapuolustaja pyörittelee päätään. 

Viime kaudella erotuomari Mohammed Al-Emara keskeytti kaksi Ykkösen ottelua kuultuaan katsomosta rasistista huutelua. Esimerkiksi Italian pääsarjassa, Serie A:ssa, rasismi on tuttu ilmiö, josta on riittänyt otsikoita viime vuosina. Punainen kortti rasismille on ollut vahva kampanja ympäri jalkapalloilevan maailman, mutta yhä vain ilmiö nousee toistuvasti tapetille.

HJK:n kapteeni on törmännyt itsekin rasismiin pelaajauransa aikana.

– Klubi 04:n riveissä pelatessani Ykkösessä ja Kakkosessa sitä kohtasin. En niin paljon kentällä kuin mitä tuli katsomosta. Nuorempana toki myös, Alho toteaa hiljaa MTV Urheilulle.

Lisää asiasta pääkuvan videolla. Alhon lisäksi äänessä Suomen Palloliiton kilpailutoiminnanjohtaja ja lakimies ja Pekka Soini.  

Lue myös:

    Uusimmat