Hjallis Harkimon sisarenpoika on elänyt kaduilla lähes 15 vuotta – äiti kertoo podcastissa lapsensa huumehelvetistä: "Se oli hurja sokki"

4:53
”Lässytys ei auta yhään” – Juha-Pekka nousi vuosien huumehelvetistä takaisin jaloilleen, toivoo päättäjiltä fiksuja ratkaisuja huumeongelmaisten auttamiseksi

Hjallis Harkimon sisar Maria Thelen kertoo veljensä Hjalliksen kotona -podcastissa poikansa ajautuneen huumeiden pariin 15-vuotiaana.

Liikemies ja kansanedustaja Hjallis Harkimon sisar Maria Thelen kertoo Harkimon Hjalliksen kotona -podcastin tuoreessa jaksossa poikansa huumeriippuvuudesta. Thelen kertoo podcastissa, että poika on asunut lähes koko aikuisikänsä joko kaduilla tai vankilassa, eikä äiti ole nähnyt tätä kuukausiin.

Huumekokeilut alkoivat 15-vuotiaana kannabiksen parissa. Perhe luuli aluksi, että huumeista johtuneen käytöksen syynä oli murrosikä.

– Hän oli paljon kotona ja pelasi tietokonepelejä. Me puhuttiin paljon huumeista hänen kanssaan, mutta hän aina vastasi, että äiti luuletko sä, että mä olen ihan hullu ja käyttäisin huumeita. Vastasin, että ethän sä ihan hirveän hullulta vaikuta.

Tilanne karkasi käsistä, kun poika oli 20-vuotias. Thelen muistelee podcastissa, että perhe oli mökillä, kun poliisi soitti ja kertoi, että hänen pojalleen lainaamansa auto oli löytynyt kolaroituna. Hän soitti pojalleen ja käski tämän poliisin puheille.

Repusta löytyi huumeruiskuja

Seuraavana aamuna Thelen löysi tyttärensä itkemässä puhelimesta. Kävi ilmi, että poika oli mennyt kaverinsa luo nukkumaan. Kaveri oli löytänyt pojan repusta kasan huumeruiskuja.

– Se oli hurja sokki meidän perheessä, huokaa Thelen ja kertoo myös poikansa serkkujen ja muiden sukulaisten yrittäneet saada nuorta miestä vaihtamaan elämänsä suuntaa.

Poika päätti kuitenkin karata perheensä parista ja asua mieluummin kadulla kuin kotona. Hän soitti äidilleen noin kerran kuukaudessa. Äiti odotti lastaan kotiin, mutta tämä ei koskaan tullut. Eräänä jouluaattona poika soitti Thelenille ja halusi tulla kotiin. Paluu kesti yhden yön, ja sitten hän lähti taas.

Thelen kertoo pelänneensä lapsensa puolesta jatkuvasti. Hän kävi terapiassa ja meni lopulta vertaistukiryhmään. Kun poika soitteli, äiti käski häntä joka kerta menemään hoitoon. Hoidoissa hän on ollut moneen kertaan, mutta ne ovat jääneet kesken.

– Hän on nyt 29-vuotias. Suurimman osan tästä ajasta, 20–29-vuotiaaksi, hän on asunut kadulla tai ollut vankilassa. 

Vaikea paikka vanhemmille

Äiti ei tahdo maksaa poikansa huumevelkoja, eikä mahdollistaa huumeidenkäyttöä antamalla tälle rahaa. Tilanne on raadollinen vanhemmille.

– Se ainoa, millä tavalla sä voit auttaa sun lasta on se, ettet sä auta häntä millään lailla. Se on se, mitä vanhemmat puhuu ja sanoo, mikä on vaikeinta tässä, Thelen sanoo ja tunnustaa, että myös hänellä kesti pitkään käsittää tämä. 

Thelenin poika on tällä hetkellä vankilassa. 

– Hän joutui maaliskuussa vankilaan. Nyt hän istuu vuoteen 2022 asti, sanoo Thelen ja myöntää podcastissa odottaneensa vankilatuomiota kuin kuuta nousevaa.

Hän kertoo podcastissa, että vankilatuomiota olivat edeltäneet useat yliannostukset. Kun lapsi on vankilassa, äidin ei tarvitse olla jatkuvasti huolissaan.

Äiti ei ole käynyt katsomassa poikaansa vankilassa. Jotta tapaamiset järjestyisivät, hänen poikansa täytyy pyytää tapaamista. Thelen kertoo lähettäneensä pojalleen sähköpostin, jossa kertoi, että tulisi mielellään tapaamaan tätä. Se ei kuitenkaan onnistunut.

– Olisi koko perhe menty jouluna, mutta selvisi, ettei sinne saa koronan takia mennä, hän kertoo Harkimolle podcastissa.

Thelen on tavannut poikaansa ainoastaan kerran maaliskuun jälkeen. Poika soitti tuolloin äidilleen ja kertoi olevansa menossa oikeudenkäyntiin.

–  Menin sinne ja pystyin halaamaan häntä kerran. 

Kun Harkimo kysyy sisareltaan, miten 15 vuoden huumeidenkäyttö on vaikuttanut sisarenpojan elämään, on Thelen muistuttaa, että huumeet vaikuttavat merkittävästi aivojen kehitykseen.

– Hän on minun mielestäni kuin 15–16-vuotias nuori, kun hänen kanssaan puhuu. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja