Mainos

Hjallis Harkimo palasi 30 vuoden jälkeen kilpaveneensä ruoriin: "Kova reissu, joka muutti minua ihmisenä"

Tänään tuli kuluneeksi tasan 30 vuotta siitä kun Harry Hjallis Harkimo saapui Helsinkiin purjehdittuaan ensimmäisenä suomalaisena yksin kilpaa maailman ympäri. Vuosipäivän kunniaksi Harkimo purjehti samalla veneellä Kauppatorin rantaan.

– Hienoa, että on saanut mahdollisuuden purjehtia yksin maailman ympäri. Nyt sitä vähän enemmän arvostaa kuin silloin, kun se oli just tehty. Silloin se ei tuntunut oikein miltään, mutta nyt kun miettii taaksepäin, se tuntuu paljon isommalta asialta, pohtii Harkimo rantauduttuaan.

Kaikki muistot 168 päivää kestäneestä kilpapurjehduksesta eivät ole hyviä.

"Ihan eri mies tuli takaisin sieltä"

– Kuolemanpelkoa on vaikea selittää. Jossain vaiheessa olin varma, etten tule takaisin sieltä ikinä. Sitten taas kun kaikki alkoi sujumaan, ajattelin, että kyllä tulenkin takaisin. Silloin, kun vene meni ympäri ja minä lensin ulos veneestä, olin varma, että tämä on viimeinen asia mulle. Sitten pääsin takaisin ja jatkoin purjehdusta ja se unohtui siinä, muistelee Harkimo.

Yksinpurjehdus muutti nuorta miestä monin tavoin.

– Ihan eri mies tuli takaisin sieltä. Se oli niin kova reissu, että se muutti minua ihmisenä. Opin tuntemaan itseni paremmin, tietämään miten toimin. Sain kauhean itseluottamuksen lopuksi elämää siitä. Pystyin yksin tekemään tämmöisen asian, miettii Harkimo.

"Tuli taas tehtyä keikka Atlantin yli"

Matkaan mahtui myös paljon hyviä hetkiä.

– Se paras hetki on, kun nautit siitä purjehtimisesta ja kaikki menee hyvin. Ja tietysti kaikista paras hetki on, kun tulet maaliin. Kaikki se työ, mitä monen vuoden aikana on tehty, on kantanut hedelmää. On se hieno asia, sanoo Harkimo.

Harkimo ei ole jättänyt purjehtimista kokonaan.

– Purjehdinhan minä tuossa tammikuussa Atlantin yli. Semmoinen pieni keikka tuli tehtyä. Se muistutti mieleen, minkälaista se purjehdus on.

Harkimolle riitti yksi yksinpurjehdus maapallon ympäri.

– Luulen, että yhdelle ihmiselle riittää yksi maapallon kierto yksin ja minä olen kuitenkin kiertänyt maapallon kolme kertaa. Se on aika paljon. Minä olin kymmenen vuotta ammattipurjehtija ja se on aika iso osa elämästä. Kyllä se on ihan tarpeeksi. Ja olen myös purjehtinut 12 kertaa Atlantin yli.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja