Historian pahimmat merionnettomuudet

Historiasta löytyy useita suuria ja järkyttäviä meriturmia. Titanic ei kuuluisuudestaan huolimatta ole ollut suurin rauhan aikaan merellä sattunut onnettomuus, sodanaikaisista puhumattakaan.

MV Wilhelm Gustloff: Eniten kuolonuhreja

Eniten kuolonuhreja vaatinut merionnettomuus tapahtui tammikuussa 1945. Viimeiselle matkalleen lähtiessään Gustloffin kyydissä oli laivan omien virallisten tietojen mukaan 6 050 ihmistä.

Myöhempien tutkimuksien valossa näyttää siltä, että kyydissä oli huomattavasti enemmän ihmisiä. Viimeisimpien arvioiden mukaan kyydissä olisi ollut 10 582 matkustajaa. Matkustajat koostuivat suurimmalta osalta evakuoiduista saksalaisista siviileistä.

MV Wilhelm Gustloff upposi eteläiselle Itämerelle, kun neuvostoliittolainen sukellusvene ampui kolme torpedoa sitä päin. Discovery Channelin dokumentissa arvioitiin, että Gustloffin mukana hukkui 9343 ihmistä.

MV Doña Paz: Eniten kuolonuhreja rauhan aikana

MV Doña Paz oli noin 1500 matkustajalle suunniteltu matkustaja-alus, joka upposi tulipalon seurauksena viisi päivää ennen joulua vuonna 1987.

MV Doña Paz oli matkalla kohti Filippiinien pääkaupunkia Manilaa. Doña Paz törmäsi matkallaan bensaa ja kerosiinia kuljettaneeseen öljytankkeri MT Vectoriin. Törmäys aiheutti tulipalon Vectorilla, joka levisi nopeasti myös Doña Paziin. Vain 24 ihmistä pystyttiin pelastamaan merestä.

Menehtyneiden lopullista määrää ei ole koskaan pystytty varmistamaan. Korkeimmillaan uhrien määräksi on arvioitu 4375.

MV Le Joola: Afrikan Titanic

Senegalilainen lautta MV Le Joola oli matkalla Senegalin pääkaupunkiin Dakariin kaatuessaan syyskuussa 2002.

Le Joolan matka päättyi Gambian rannikolle. Alus oli suunniteltu 550 ihmiselle, mutta kyydissä oli huomattavasti enemmän ihmisiä. Joidenkin arvioiden mukaan jopa lähes 2000 ihmistä.

Le Joola kallistui ja kaatui kovan merenkäynnin johdosta. Merestä saatiin pelastettua 64 ihmistä. Uhrien lopullista lukumäärää ei ole voitu varmistaa. Arvioiden mukaan turmassa menehti yli 1800 ihmistä.

SS Mont-Blanc ja Halifaxin räjähdys

Ranskalainen SS Mont-Blanc höyrylaiva tuhoutui räjähdyksessä Kanadan edustalla. SS Mont-Blanc oli lastattu räjähteillä, kun se törmäsi Halifaxin edustalla norjalaiseen SS Imoon.

Törmäys ei ollut kova, mutta aiheutti laivalla tulipalon. Tulipalo levisi laivassa. Kello yhdeksän aikaan aamulla 6. joulukuuta 1917 laivan ammusrahti räjähti.

Laiva tuhoutui täydellisesti räjähdyksessä. Räjähdys aiheutti paineaallon, joka aiheutti hyökyaallon, joka pyyhki yli puolet kaupungista

RMS Titanic: Maailman kuuluisin laivaonnettomuus

RMS Titanicin traagisesta neitsytmatkasta on kirjoitettu kirjoja ja tehty elokuvia. Suuri ja ylellinen höyrylaiva rakennettiin Belfastissa. Neitsytmatkallaan sen oli tarkoitus kulkea Southamptonista New Yorkiin. Titanic törmäsi jäävuoreen ja upposi Atlantin pohjaan 14.4.1912. Titanicin mukana hukkui 1517 ihmistä.

Pelastusveneitä laskettiin vesille puolilleen täytettyinä. Pelastusveneitä ei myöskään ollut riittävästi kaikille matkustajille, vaikka ne olisikin täytetty kokonaan.

Vuonna 2012 Titanicin uppoamisesta tuli kuluneeksi 100 vuotta. Samana vuonna sen hylky otettiin Unescon vedenalaista kulttuuriperintöä koskevan sopimuksen piiriin.

Lähteet: www.wilhelmgustloffmuseum.com, www.donapaz.com, Wikipedia, National Geographic, Time, Discovery Channel, Unesco

Kuva: All Over Press

Lue myös:

    Uusimmat