Hirvenlihaa

Herkullisen hirvipaistin ohjeelle on siis kysyntää. Alla muutamia ohjeita paistin, padan ja kastikkeen valmistamiseen.

Hirvipata

2 kg hirvenpaisti
25 g voita (ja öljyä)
10 katajanmarjaa mustapippuria
1 rkl suolaa

Kastike:
8 dl paistinlientä
5-6 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa
0,5 dl mustaherukka- tai pihlajanmarjahyytelöä

Kuiva lihan pinta talouspaperilla. Kuumenna rasva paistinpannussa. Ruskista liha kauttaaltaan kuumalla pannulla. Hiero paistin pintaa hienonnetut katajanmarjat, pippuri ja suola. Nosta paisti uuniritilälle ja 150 asteiseen uuniin. Työnnä paistin paksuimpaan kohtaan paistomittari. Laita paistin alle uunipannu ja siihen tilkka vettä, jotta paistista valuva herkullinen liemi ei pala. Lihalämpömittarin näyttäessä 80 astetta, on paisti valmis. Aikaa menee noin 2,5 tuntia.

Siivilöi paistista valunut neste ja lisää lihalientä niin, että nestettä on yhteensä 8 dl. Suurusta liemi kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Keitä noin 5-10 minuuttia. Lisää kerma ja marjahyytelö. Lisää tarvittaessa suolaa.

Marinadi hirven lihalle

Hirvenpaistin voi myös marinoida ennen kypsentämistä n. 2-3 vrk.

1-2 sipuli
2 porkkanaa
2 laakerinlehteä
6 valkopippuria
6 mausteneilikkaa
6 katajanmarjaa
4 dl olutta
2 dl punaviinietikkaa
5 dl vettä

Sekoita raaka-aineet keskenään. Laista paisti pussiin ja kaada marinointiliemi päälle. Anna marinoitua noin 2-3 vuorokautta. Kääntele pussia silloin tällöin.

Hirvikeitto




5 litraa vettä
1 kg hirven lihaa
250 g lanttua
250 g porkkanaa pippureita
1 sipuli
2,5 l perunoita
suolaa
persiljaa

Laita lihat isoina paloina kiehuvaan veteen. Pinnalle nousee harmaata vaahtoa, joka kuoritaan pois. Kun vaahtoa ei enää synny, lisää mausteet ja juurekset. Keitä 1 - 2 tuntia kunnes liha on kypsää. Nosta lihat pois kattilasta. Lisää liemeen kuoritut ja pilkotut perunat. Leikkaa lihat sopiviksi kuutioiksi. Kun perunat ovat kypsiä, lisää lihat ja persilja. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Hirveä pannussa

400 g hirvenlihaa
100g siankylkeä tai pekonia
2 - 3 sipulia
2 rkl öljyä
suolaa ja pippuria
6 katajanmarjaa
2 dl metsäsieniä
1 rkl tomaattipuretta
2 valkosipulinkynttä
2 dl lihalientä
persiljaa

Leikkaa hirvenliha ja siankylki tai pekoni suikaleiksi. Kuori sipuli ja pilko se. Kuumenna öljy paistinpannussa. Ruskista hirvenlihat, siankylki ja sipulit. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Lisää murskatut katajanmarjat ja pilkotut sienet ja anna hautua kannen alla. Sekoita muutaman kerran. Lisää tomaattipuree, purista valkosipulin kynnet ja lisää lihaliemi. Tarkista maku, ja ripottele päälle persiljaa. Tarjoa perunoiden ja viinimarjahyytelön kera.

Lue myös:

    Uusimmat