Hilaryn koko perhe selvisi koronasta – kertoo nyt, mitä tekisi toisin: "Haluan ihmisten ymmärtävän, miten kauhea tämä tauti on"

0:58
Epäiletkö koronaa? Katso tästä taudin tyypilliset ja erikoisemmat oireet – näin moni saa taudin vaarallisen muodon.

Amerikkalaisen Hilaryn perhe sairasti koronaviruksen kotioloissa. – Me olemme kaksi tervettä aikuista, ja tämä tauti pani minut maihin aivan täysin, Hilary kuvailee.

Kuten niin monille muillekin, myös Hilary Sledge-Sarnorille koronavirus oli vielä maaliskuun 2020 alussa melko tuntematon asia. Nyt Hilary, 38, kertoo, miten hänen perheensä selvisi tartunnoista, jotka runtelivat vuorollaan perheenjäsenistä jokaisen.

– On viikkoja, jotka ovat minulle pelkkä sumua, Hilary kuvailee Good Morning Americalle.

– Covid-19-taudin sairastaminen on hyvin pimeä hetki. Se on kuin tsunami, Hilary kirjoitti blogitekstissään.

Ensin sairastuivat lapset, sitten aviomies

Ensin amerikkalaisen Hilaryn 3- ja 5-vuotiaat lapset alkoivat osoittaa koronaviruksen oireita. Sitten Hilaryn mies Lateefkin sairastui, mutta perhe oletti edelleen, että kyseessä on jokin muu tauti. Koronatestiin ei päässyt ilman avainoireita.

Sitten Hilaryllekin alkoi tulla oireita. Lopulta perhe sai tietää, että heidän läheisensä on altistunut koronavirukselle.  

Päätyi kotiin sairastamaan

Hilarylla oli korkea kuume ja hengitysvaikeuksia, jotka äityivät niin rajuiksi, että hän pyysi lopulta miestään viemään hänet sairaalaan. Oireista huolimatta Hilary lähetettiin kotiin sairastamaan, koska hänen happitasonsa olivat hyvät ja keuhkoissakaan ei näkynyt suuria huolenaiheita. Häneltä kuitenkin otettiin koronavirustesti, jonka tulos saapui kymmenen päivän kuluttua. Se oli positiivinen.

Hilary. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Omasta sairaudestaan jo hieman tervehtynyt Lateef joutui hoitamaan lapsia samalla, kun Hilary yski, hänen kehoaan särki ja hän vuoroin tärisi kylmissään, vuoroin hikoili hallitsemattomasti. Hän kärsi päänsärystä, uupumuksesta ja ruokahaluttomuudesta.

– Me olemme kaksi tervettä aikuista, ja tämä tauti pani minut maihin aivan täysin, Hilary kuvailee.

"Jos olisin tiennyt enemmän koronaviruksesta, olisin toiminut toisin"

Hilary päätti kertoa tapahtuneesta voidakseen levittää tietoa. Hän katuu sitä, että kävi ulkona, vaikka perheessä oli jo flunssankaltaisia oireita.

– Tuolloin en kuitenkaan ymmärtänyt paremmin, hän kirjoittaa.

Perhe ei ymmärtänyt eristyä muista ja lastenhoitajakin kävi alussa edelleen hoitamassa lapsia. Hilaryn mukaan lastenhoitaja sairastui lopulta koronaan ja levitti taudin perheeseensä.

– Jos olisin tiennyt enemmän koronaviruksesta, olisin toiminut toisin. Heti, kun yksikin perheenjäseneni sai oireita, olisimme jääneet eristykseen kotiin perheen kesken, Hilary kuvailee.

Hän ei olisi päästänyt perheen kotiin ketään ja olisi eristänyt sairastuneen muista esimerkiksi toiseen huoneeseen. Hilary toteaa, ettei olisi käynyt työpaikallaan tai ravintolassa, jos olisi ymmärtänyt, että tauti onkin covid-19.

– Olen mahdollisesti altistanut monia muita covid-19-taudille ja sitä ajattelen joka päivä. Olen saattanut asettaa muita aikuisia ja lapsia yhteisössämme vaaraan.

"Olemme onnekkaita, että olemme elossa"

Hilary huomauttaa, että moni tuntuu pitävän koronavirusta edelleen helppona juttuna, vaikka se voi aiheuttaa rajun taudin.

– Olin terve ennen tätä. Ajan kuntopyörääni parina päivänä viikossa ja minulla on terveelliseen ruokaan keskittyvä blogi. Ei perussairauksia. En koskaan olisi voinut kuvitella, että olen edelleen kipeänä 30 päivän kuluttua. Olemme onnekkaita, että olemme elossa.

Hilary kirjoitti blogiinsa koronasta sairautensa 22. päivänä. Hän joutui tuona päivänä edelleen säästelemään voimiaan ja lepäämään.

– Päivänä 22. heräsin ja tajusin, että paranisin. Paria viikkoa aiemmin en rehellisesti ollut varma tästä.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Haluan ihmisten ymmärtävän, miten kauhea tämä tauti on"

Hilary anookin kaikkia pysymään sisällä.

– Haluan ihmisten ymmärtävän, miten kauhea tämä tauti on, jotta he ottaisivat asian vakavasti.

Haastattelussa Hilary totesi, että osavaltioiden Yhdysvalloissa ei tulisi sallia koronarajoitusten löysentämistä liian nopeasti. Hänen miehensä on samaa mieltä.

– Ymmärrän, että ihmiset haluavat töihin, heillä on laskuja ja sitoumuksia, meillä kaikilla on. Mutta en pane elantoani perheeni elämän edelle, Lateef kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja