Hikka ja muut ärsyttävät vaivat kuriin – kätevät tehokeinot

Hikka, rakkulat, ihon sisään kasvavat karvat ja muut kehon pikku häiriöt eivät välttämättä ole hengenvaarallisia, mutta ärsyttäviä ne ainakin ovat. Katso keinot pienten vaivojen selätykseen ja torjuntaan.

Monet odottavat ikävien vaivojen häipyvän omia aikojaan, mutta niiden torjuntaan ja hoitoon on itse asiassa olemassa muutamia yksinkertaisia niksejä.

1. Lukossa olevat korvat

Kun vesi pääsee esimerkiksi uinnin aikana korvakäytävään, on ärsyttävää kuulla äänet tukkoisena. Yleensä vaivan saa pois päiväjärjestyksestä liikuttamalla päätä sellaisessa asennossa, että vesi pääsee poistumaan korvakäytävästä. Kätevä keino korvien kuivattamiseksi on pitää hiustenkuivaajaa muutamien senttien päässä korvastasi. Pidä kuivaaja kaikista pienimmällä lämmöllä ja miedoimmalla puhalluksella, jottet polttaisi korviasi!

2. Hikka

Tämä vaiva saa alkunsa kun pallea alkaa supistella tahattomasti, ja äänihuulet päästävät hikkaamista muistuttavaa ääntä. Tämän kiusan saat pois juomalla vesilasista vettä pää ylösalaisin. Myös hengityksen pidättäminen voi auttaa. Jos vaiva ei kuitenkaan parane näillä konsteilla tai itsestään useamman tunnin kuluessa, kannattaa konsultoida lääkäriä.

3. Rakot

Yleinen syy rakkoihin ovat huonosti istuvat tai liian pienet kengät. Tällöin ihon päällimmäiset kerrokset pääsevät rikkoutumaan ja aiheuttavat kipeän vesikellon hankauskohtaan. Paras keino rakoille on olla yksinkertaisesti tekemättä niille mitään tai peittää ne laastarilla. Rakkoa ei missään tapauksessa tulisi puhkaista, mutta jos muuta vaihtoehtoa ei ole, käytä ainakin steriiliä neulaa, puhdistusainetta äläkä poista ihoa puhkaistun rakon päältä.

4. Puutunut jalka

Ruumiinosien puutuminen saa alkunsa, kun hermo on puristuksissa niin, ettei se ole yhteydessä aivoihin. Kun puristus loppuu, puutuneen kohdan pistelevä tunne johtuu sen "heräämisestä". Saat pistelyn jaloissa tai käsissä loppumaan nopeammin, kun liikutat jalkaasi ympyrän muodossa tai heiluttelet kättäsi laajassa kaaressa. Ei myöskään kannata istua liian kauaa jalat ristittynä tai olla paikallaan pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti.

5. Sisäänpäin kasvaneet karvat

Esimerkiksi parranajon jälkeen takaisin kasvavat karvat voivat aiheuttaa kivuliaita ja ikäviä näppylöitä. Apteekeista ja lääkäriltä voit saada erilaisia voiteita, jotka edistävät kuolleen ihosolukon poistumista kasvoilta ja näin ollen vähentävät myös sisäänpäin kasvaneiden karvojen määrää. Ihon hierominen lämpimällä pesulapulla ennen karvojen ajoa saattaa myös auttaa.

6. Kutiava kurkku

Vaiva johtuu useimmiten flunssasta, allergiasta, limasta nielussa, ilmansaasteista tai jopa huutamisesta. Runsas nesteen juominen, pastillien syöminen tai kurlaus lämpimällä suolavedellä auttavat lievempiin kutinan oireisiin. Jos kyseessä ovat allergiaoireet, antihistamiini voi myös tarjota helpotusta.

7. Suonenveto

Nämä kivuliaat suonenvedot ilmaantuvat useimmiten jalkoihin kovan treenin tai pitkän korkokengillä kävelyn seurauksena. Myös elimistön kuivuus tai kaliumin puute voivat olla syynä näihin vaivoihin. Jos kärsit suonenvedoista vain toisinaan, ei sinulla pitäisi olla syytä huoleen. Runsaasti kaliumia sisältävien ruokien – kuten avokadojen ja banaanien – syöminen saattaa ehkäistä suonenvetoja. Myös riittävä nesteytys ja asianmukainen lämmittely ennen treenejä ehkäisevät kipeää vaivaa.

(MTV3)

Lähde: Health.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja