Mainos

Hiihtolomalla ulkoillaan ja syödään myös reippaasti

Koulujen hiihtolomat Etelä-Suomessa ovat parhaillaan menossa ja tällä kertaa mukavan talvisissa oloissa. Koululaiset voivat eteläisintä maatamme myöten hiihtää, temmeltää pulkkamäessä tai muuten vain nauttia raikkaasta talvisäästä.

Reipas ulkoilu vaatii kosolti energiaa ja päivän ruokailu kannattaakin laatia sitä silmällä pitäen. Aamu on hyvä aloittaa ravitsevalla puurolla, joka pitää nälän loitolla pitkälle päivään. Lounasaikaan voi tarjota höyryävän kuumaa keittoa. Hampurilaiset, ohukaiset ja lämpimät leivät ovat mieleisiä välipaloja koululaisiIle. Niiden kanssa sopii vaikkapa lämmin kaakao tai raikas jogurttijuoma. Molemmista saa energiaa ja tarpeellisia rakennusaineita kasvavalle luustolle.

Päivän ulkoilujen jälkeen on mukava kokoontua kaikessa rauhassa ruokailemaan koko perheen voimin. Ruokaisa pata kypsyy hiljalleen uunissa valmiiksi reippailijoita odotellessa. Pataruokaa on mielekästä valmistaa samalla reilu annos, jotta nälkäisten lomailijoiden on nopea lämmittää siitä seuraavan päivän lounasateria.

Kaura-banaanipuuro

  • 1 l vettä
  • 2,5 dl isoja kaurahiutaleita
  • 1 dl kauraleseitä
  • 1 dl manteli- tai pähkinärouhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 banaania
  • 1 tl kanelia

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Sekoita veteen kaurahiutaleet, kauraleseet, mantelijauhe tai -rouhe (tai pähkinärouhe) ja suola.

Keitä puuroa miedolla lämmöllä kannen alla 15 minuuttia.

Lisää banaanit pieninä palasina tai survoksena ja ripota kanelia joukkoon. Tarjoa lämpimänä maidon kanssa. -----

Koululaisen keitto

  • 7 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 dl kuviopastaa
  • 1/2 rkl öljyä
  • 200 g jauhelihaa
  • 1 pss (250 g) keittovihanneksia
  • 1/2 tl pizzamaustetta
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • pinnalle persiljaa

Laita makaronit kiehumaan kasvisliemellä maustettuun veteen noin viideksi minuutiksi. Lisää sekaan jäiset keittovihannekset.

Ruskista jauheliha kuumassa pannussa ja lisää kattilaan. Anna kiehua vielä 5 minuuttia. Mausta kämmenellä hienonnetulla pizzamausteella ja tomaattipyreellä.

Ripottele keiton pinnalle persiljaa. Tarjoa juustonäkkärin kanssa.

Juustohampurilaiset (2 annosta)

  • 2 hampurilaissämpylää
  • 2 rapeaa salaatinlehteä
  • 4 rkl vihreää kermaviilikastiketta
  • 2 jauhelihapihviä
  • 2 viipaletta juustoa
  • 2 - 4 viipaletta kurkkua
  • Lisäksi: ketsuppia

Paahda hampurilaissämpylät avattuina kuumiksi pannulla, mikrossa tai leipägrillissä. Kuumenna myös pihvit.

Nosta pestyt ja valutetut salaatinlehdet leiville. Valuta päälle kylmä kastike. Nosta kastikkeen päälle kuumat pihvit ja juusto- ja kurkkuviipaleet. Laita kansi paikoilleen.

Pizzanmakuiset lämpimät leivät

  • 6 viipaletta grahampaahtoleipää
  • 2 - 3 tomaattia
  • n. 50 g kinkkua
  • 2 - 2 1/2 dl juustoraastetta
  • ripaus valko- tai mustapippuria
  • pizzamaustetta

Leikkaa tomaatit ja kinkku kuutioiksi. Sekoita keskenään tomaatti- ja kinkkukuutiot, juustoraaste ja mausteet. Levitä leivät pellille leivinpaperin päälle. Jaa täyte leiville ja tasoita pinta.

Kuumenna leipiä 225 asteessa uunin ylätasolla 10 - 12 minuuttia.

Leivät maistuvat hyviltä myös kylmänä.

Hedelmäiset ohukaiset

  • Lettutaikina:
  • 4 kananmunaa tai 2 dl kananmunavalmistetta
  • 1 l maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl ohrajauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 50 g sulatettua voita
  • tai margariinia
  • paistamiseen öljyä, margariinia tai voita

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon maito, suola ja lopuksi jauhot voimakkaasti vatkaten.

Anna taikinan seistä jääkaapissa noin tunnin ajan.

Lisää sulatettu rasva taikinaan ennen paistamista. Kuumenna pannu ja rasva mahdollisimman kuumiksi.

Levitä taikinaa ohuelti pannulle. Paista letut molemmilta puolilta kullan ruskeiksi.

  • Täyte:
  • 1 1/2 dl omena- tai aprikoosimarmeladia
  • 2 1/2 dl maitorahkaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vanilliinisokeria
  • 1/2 dl mantelirouhetta
  • 2 dl kuohukermaa
  • pinnalle tomusokeria
  • tarjoiluun marjakastiketta

Vaahdota kerma. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään.

Jaa täyte lämpimille ohukaisille. Kääri ohukaiset rullalle.

Siivilöi pinnalle tomusokeria ja tarjoa marjakastikkeen kera.

Jogurttijuoma

  • 4 dl maustamatonta jogurttia
  • 6 rkl omenasosetta
  • 4 dl omenatäysmehua
  • sokeria
  • kanelia
  • minttua

Sekoita kaikki aineet keskenään. Mausta makusi mukaan sokerilla, kanelilla ja mintulla.

Tarjoile valmis juoma laseista ja koristele esim. mintunlehdillä.

Hunajainen kalapata

  • 500 g kirjolohta fileenä tai muuta kalaa
  • 1 tl sitruunapippuria
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 rkl margariinia sulatettuna
  • 1/2 dl hunajaa
  • 1 dl kermaa
  • 100 g tuoreita herkkusieniä

Kuutioi kala isoiksi kuutioiksi ja laita uunivuokaan.

Mausta ja ripottele päälle vehnäjauhot. Kaada sulatettu rasva kalapalojen päälle. Kypsennä 200 asteessa noin 15 minuuttia eli kunnes kala alkaa ruskistua.

Alenna lämpötila 175 asteeseen ja kaada päälle keskenään sekoitetut hunaja, kerma ja viipaloidut sienet. Jatka kypsentämistä vielä 20 minuuttia.

Tarjoa keitettyjen perunoiden tai riisin ja raikkaan salaatin kanssa.

  • Reseptit: Finfoodin keittokirja. Juustohampurilainen ja lasillinen maitoa maistuvat välipalana.
  • Kuvalähde: Maito ja Terveys ry.
  • Kuvaajat: Sanna Peurakoski ja Pekka Haraste.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.