Hiihto ampuu itseään jalkaan? Therese Johaug avasi suunsa: "Koko urani minua lyötiin siitä"

0:55
Tähän Therese Johaug tottui uransa aikana: antamaan haastatteluja voittajana.

Maastohiihtouransa päättänyt Therese Johaug kritisoi päätöstä, jonka myötä naisilla nähdään jatkossa entistä pidempiä matkoja maailmancupissa.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS päätti toukokuussa, että miehet ja naiset kilpailevat maailmancupissa yhtä pitkillä matkoilla ensi kaudesta lähtien. Matkat ovat sprintti, 10 kilometriä, 20 kilometriä ja 50 kilometriä.

Aiemmin naisten pisin maailmancup-matka oli 30 kilometriä, joten siihen tulee korotusta peräti 20 kilometrillä.

– On outoa, että tytöt kilpailevat aiempaa pidemmillä matkoilla. Se ei ole minusta hyvä idea. Kun olet nuori tyttö, hiihdät ensimmäisessä maailmancup-kilpailussasi 50 kilometrillä ja jäät monta minuuttia jälkeen, se ei ole hyvä asia. Minusta tämän pitäisi olla niin kuin aiemminkin, tai lyhyempiä matkoja, Holmenkollenilla seminaarissa lauantaina puhunut Johaug sanoi VG:n mukaan.

Norjalaisen Johaugin itsensä ylivoiman ajateltiin hänen uransa aikana ajoittain syövän naisten hiihdon kiinnostusta.

– Koko urani minua lyötiin siitä, että teen lajista tylsää. Muiden maiden sanottiin ajatelleen, että aikaerot olivat liian suuria, minkä takia lajista ei tule suosittua muissa valtioissa.

– On sitten hauskaa, että nyt pitäisi alkaa pidentää matkoja… Johaug sanoi ja jätti lauseen roikkumaan ilmaan.

Vaikka naisten kilpailun on muutoin arvioitu tasoittuvan Johaugin päätettyä keväällä menestyksekkään uransa, hän uskoo, että pidemmillä matkoilla aikaeroista on tulossa entistä suurempia.

– En tiedä, onko se tapa, jolla maastohiihdosta tulee suositumpaa.

– Olen skeptinen tästä. Tiedän, että tämä hyödyttäisi minua, jos hiihtäisin edelleen. Tämä ei kuitenkaan hyödytä lajia pitkällä jänteellä.

Ensi kevään MM-kisoissa naiset hiihtävät vielä vanhaan tapaan 30 kilometriä. Matkauudistuksen ulottamisesta aikuisten arvokisoihin keskustellaan keväällä 2023.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja