Sokkitieto Therese Johaugista järisytti – norjalainen paljastaa viimein, mitä tapahtui uran kamalimpana päivänä: "Avasi oven takanani"

1:02
Katso video lokakuulta 2016: dopingista kärynnyt Therese Johaug murtui täysin median edessä.

Therese Johaug on paljastanut maistiaisen lokakuussa ilmestyvästä elämäkerrastaan. Maastohiihtouransa päättänyt norjalainen on kertonut, mitä tapahtui, kun hän sai tietää vuoden 2016 dopingkärystään.

Huiman maastohiihtouran luoneen Johaugin elämäkerta Therese Johaug – Hele historien (Therese Johaug – Koko tarina) on tulossa ulos lokakuussa. Norjalainen kertoo kirjassa tapahtumista myös hiihtomaailmaa järisyttäneen dopingkärynsä aikaan.

Johaug kärähti vuonna 2016 anabolisesta steroidista klostebolista ja sai 18 kuukauden kilpailukiellon. Hän sai tiedon positiivisesta dopingtestistään syyskuussa 2016 päivänä, jona hän nousi ylös asunnollaan Holmenkollenilla seurustelukumppaninsa Nils Jakob Hoffin kanssa.

Johaug oli iloinnut yhteisestä ajasta rakkaansa kanssa.

– Mikään ei voisi pilata iloa siitä, että saimme viimein olla jälleen yhdessä, Johaug siteerasi kirjaansa ennakkoon VG:n mukaan.

Johaug oli puuhaillut arkisia askareita, kunnes hän näki vastaamattoman puhelun silloiselta Norjan hiihtomaajoukkueen johtajalta Vidar Löfshusilta ja viestejä Norjan antidopingtoimistolta.

Johaug tarkisti ensin Norjan antidopingtoimistolta tulleen sähköpostiviestin. Sähköposti kertoi positiivisesta näytteestä.

– Kehoni jäykistyi, mutta paniikki ei heti todellakaan vallannut minua. Ensimmäinen ajatukseni oli, että tämä oli väärinkäsitys. Heidän on täytynyt lähettää väärä viesti väärälle henkilölle. 

"Seisoin vain jäykistyneenä kauhusta"

0:48
Video: Therese Johaugin kilpailukielto piteni 18 kuukauteen elokuussa 2017.

Sähköpostissa luki tarkemmin, että Oslossa 16. syyskuuta 2016 kilpailun ulkopuolisessa dopingtestissä annettu virtsanäyte oli sisältänyt klostebolia, joka oli kiellettyjen aineiden listalla.

Johaug katsoi itseään peilistä.

– Kun kohtasin oman katseeni, huusin. Koko Olaf Bullin tien (jossa Johaug silloin asui) täytyi kuulla se. Nils Jakob ehdottomasti kuuli sen. Hän oli matkalla viimeisiä portaita ylös ja avasi oven takanani. Hädin tuskin muistan, mitä tapahtui seuraavien minuuttien aikana, joten minun täytyy vain luottaa hänen versioonsa.

– Seisoin vain jäykistyneenä kauhusta, tuijotin itseäni peilistä ja huusin.

Johaug sanoi VG:lle, että kyse oli hänen uransa huonoimmasta päivästä. Hänen mukaansa pahinta oli, että ilmassa oli niin paljon kysymysmerkkejä, eikä hän ymmärtänyt "mitään".

Johaug sanoo kertovansa kirjassa yksityiskohtaisesti, millainen ensimmäinen viikko oli, millaista oli elää piilotellen, kun hän ei uskaltanut mennä kauppaan ja näyttää ihmisrauniolta.

Kova paluu huipulle

Johaugin leiri perusteli dopingkäryn johtuneen Trofodermin-voiteesta, jota Johaug oli käyttänyt huuliensa hoitoon.

Johaug palasi dopingpannansa jälkeen huipulle ja kahmi roppakaupalla arvokisavoittoja. Hän saavutti myös ensimmäiset henkilökohtaiset olympiakultansa, kun hän voitti päätöskaudellaan helmikuussa 2022 Pekingissä 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun, yhdistelmäkilpailun ja 30 kilometrin vapaan kilpailun.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja