Mainos

Hevosen ja luonnon ehdoilla

Ratsastus on hevosesta riippuvainen harrastus. Ratsastajainliiton perusarvoihin kuuluu hevosen ja luonnon kunnioittaminen sekä hevosen hyvä hoito sekä harrastetoiminnassa että kilpailuissa.

Hevonen on historialliselta perimältään lauma- ja saaliseläin, yllättyessään se pakenee muiden hevosten kanssa. Vain tilanteissa, jossa pakenemisen mahdollisuutta ei ole, hevonen saattaa puolustautua puremalla, potkimalla tai käyttämällä kehonsa painoa.

Ratsastajainliitto on kansainvälisen ratsastajainliiton, FEI:n jäsenjärjestö ja noudattaa yhteisiä kansainvälisiä maailmanlaajuisia pelisääntöjä muiden jäsenjärjestöjen kanssa.

Hevonen on tärkein

Kansainvälisen Ratsastajainliiton, FEI:n ja sen jäsenjärjestöjen toiminta perustuu hevosen kunnioittamiseen. FEI:n Code of Conduct koskee kaikkea ratsastusta. FEI edellyttää, että kaikki osapuolet hyväksyvät Code of Conduct -julistuksen sisällön ja noudattavat sitä. Urheilulliset tai kaupalliset tavoitteet eivät milloinkaan saa ohittaa hevosen etua.

Hevosen hyvinvoinnin on oltava tärkein tavoite hevosten valmennuksessa ja kilpailutuksessa. Tämä koskee mm. talliolosuhteita, hoitoa, valmennusmenetelmiä, kengitystä, varusteita ja kuljetuksia.

Hevosten ja ratsastajien on oltava hyvässä kunnossa ja omata suorituksessa tarvittavat valmiudet ennen kuin heidän sallitaan osallistua kilpailuihin. Tämä koskee esimerkiksi lääkintää sekä lääkinnällisiä toimenpiteitä, jotka voivat olla uhka hevosen hyvinvoinnille. Lisäksi tarkoitetaan esimerkiksi kantavien tammojen kilpailuttamista sekä apujen sopimatonta käyttöä.

Kilpailut eivät saa aiheuttaa hevosille hyvinvointihaittoja. Tämä tarkoittaa huolehtimista siitä, että olosuhteet, kilpailualueet, kenttien pohjat, tallit sekä ympäristö ovat hevosystävällisiä ja turvallisia. Myös kilpailuista pois kuljetettavien hevosten kunnosta on huolehdittava. Hevosesta on huolehdittava asianmukaisesti kilpailusuorituksen jälkeen. Lisäksi siitä on huolehdittava sen aktiiviuran päättymisen jälkeen. Tämä koskee esimerkiksi eläinlääkärin hoidon saatavuutta, vammojen hoitoa, eläkkeelle siirtämistä ja eutanasiaa.

FEI kehottaa kaikkia asianosaisia hankkimaan alan parasta mahdollista koulutusta omilla toiminta- ja osaamisalueillaan.

Hevosen hyvinvointilinkkejä:

Hevosenomistajan opas
Maa- ja metsätalousministeriö
Suomen Eläinsuojeluyhdistys: www.sey.fi
Kansainvälinen Ratsastajainliitto: www.horsesport.org
Suomen Ratsastajainliitto: www.ratsastus.fi

Teksti: Petra Skarra
Kuvat: Michael Porro / Stal Forsten-Pentti ja Marcus Westermark

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.