Herkkutatit tekevät tuloaan Pohjois-Karjalassa

Herkkutattia on alkanut virrata myyntipisteisiin Pohjois-Karjalassa. Ensimmäisenä saalista on saatu tiheistä istutuskuusikoista. Kangasmaille tatteja vielä odotellaan. Etelä- ja Pohjois-Savossa tatteja uskotaan tulevan myyntiin aikaisintaan loppuviikosta.

Pohjoiskarjalainen sieniyrittäjä Loreno Dalla Valle kertoo, että sienestäjät ovat lähteneet viime vuotisen huippusadon innostamina ahkerasti liikkeelle. Hänen mukaansa maakunnassa on nousemassa jälleen aito tattikuume.

-Monet odottavat viime vuoden kaltaista tattisatoa, joka oli kaikkien aikojen parhaita. Se ei voi pitää paikkaansa. Sadosta voi toki tulla aivan kohtuullinen, mutta ei viime vuoden veroinen, arvioi vanhempi tutkija Kauko Salo Metsäntutkimuslaitoksen Joensuun toimipisteestä.

Myös luonnontuotteiden talteenottoa ja käyttöä edistävän Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio arvioi tattisadon jäävän viimevuotisesta.

-Herkkutattisadon ennustaminen on aina vaikeaa ellei mahdotontakin. Tästä kesästä on ennustettu oikein hyvää sienivuotta. Vielä ainakaan ei siltä näytä herkkutatin osalta, sanoo Moisio.

Tattikuume heräsi jo viikkoja sitten

Italiaan tatteja välittävä Dalla Valle Oy varautuu alkavaan tattikauteen luottavaisesti. Ensimmäiset herkkutatit tulivat myyntiin noin viikko sitten. Nyt yritys on lisännyt kiinteiden vastaanottopisteidensä määrän viiteentoista. Lisäksi kymmenkunta autoa kiertää maakuntaa tarjonnan mukaan.

-Herkkutattien laatu on tällä hetkellä hyvä. Kuusimetsistä sientä saadaan. Eilen saimme jo satoja kiloja. Kaikki on kuitenkin vasta alussa, kertoi Loreno Dalla Valle tiistaiaamuna. Innostuksen puutteeseen tattikausi ei ainakaan kaadu.

-Kaikki muistavat viime vuoden. Tattikuume on korkealla, se alkoi jo kolme viikkoa sitten. Myös uusia kerääjiä on ilmestynyt lisää. Viime vuonna yrityksellä oli noin 15000 kerääjää. Ahkerimmat ylsivät hurjiin 200-300 euron päiväansioihin.

Herkkutattien päivän hinta oli tiistaina ykkösluokan sienestä viisi euroa, toisen luokan sienestä kaksi euroa ja kolmosluokan sienestä euro kilolta. Myös kanttarellia on saatu mukavasti Pohjois-Karjalassa.

Dalla Vallen mukaan kanttarellisadosta on lupa odottaa erinomaista.

Edellytykset kohtuusadolle olemassa

Kuopion Marja ja Vihannes Oy:ssä tatteja vasta odotellaan.

-Pohjois-Karjalassa ollaan aina hieman edellä Kuopiota. Muutaman päivän päästä tilanne selkiytyy. Toistaiseksi myyntiin on tullut kanttarellia ja ihan pikkuisen haaparouskua korvasienen lisäksi, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Tapio Hoffren.

Etelä-Savossa Savonlinnassa toimiva Marjamarkkinointi Oy on myös ostanut kanttarelleja. Herkkutattia on liikkunut toistaiseksi vain pieniä eriä. Metsäntutkimuslaitoksessa satoennusteita laativa vanhempi tutkija Kauko Salo pitää hyvää tattisatoa mahdollisena. Viime syksy oli kohtuullisen hyvä sienirihmaston kehittymiselle. Lisäksi maanpinta on pysynyt alkukesän ja kesän viileän kosteana.

-Tästä se kokonaisuus syntyy. Ennätyssatoihin en kuitenkaan usko. Toistaiseksi kyse on ollut kohtuullisen yksittäisistä esiintymistä, kertoo Salo. Paljon riippuu maaperän kuivumisesta.

-Viime kesänä oli hirvittävän kuivaa kunnes sitten sateet laukaisivat tilanteen. Nyt maaperä on pysynyt kosteana. Kummassakaan tilanteessa rihmasto ei kuole. Jos maaperä nyt kuivuu, saadaan samantapainen reaktio eli sieniä rupeaa nousemaan.

MTV3-STT

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja