Henri Alén unohti oman hyvinvointinsa koronakriisin keskellä: "En ole miettinyt sekuntiakaan sitä, miten tässä on itse voinut"

5:00
Henri Alén värväsi Emma Kimiläisen kuljettamaan "Suomen nopeinta karjalanpaistia" helsinkiläisille

Henri Alén painii päivittäin ravintola-alaa kurittavien valtavien haasteiden keskellä.

Kuluvalla viikolla hallitus teki uusia linjauksia koskien ravintolatoimintaa osana rajoitustoimien asteittaista purkua Suomessa. Kesäkuun alusta alkaen ravintoloiden asiakaspaikat saa täyttää sisätiloissa 50-prosenttisesti. Sen sijaan terassien asiakasmääriä ei rajoiteta. Ravintoloiden on suljettava ovensa viimeistään kello 23 ja alkoholin myynti on lopetettava kello 22.

Huippukokki ja ravintoloitsija Henri Alén kertoo olevansa sitä mieltä, että on hienoa ravintoloiden saadessa avata ovensa edes osittain. Tilanne on silti vaikea monille, sillä puolikas määrä asiakaspaikkoja ei tee toiminnasta kannattavaa. 

– Se tuottaa enemmän tappiota kuin voittoa. 

– Näillä mennään mitä on annettu, kunhan nyt jotain annettaisiin, että tietää mitä tekee. Ja niitä tukipäätöksiä edelleen odotellessa, mitä tässä on nyt veivattu kaksi kuukautta. Kyllähän ne vähän turhauttaa. 

Alén myöntää, että poikkeustilanteessa hän ei ole pysähtynyt pohtimaan omaa hyvinvointiaan. 

– En ole miettinyt sekuntiakaan sitä, miten tässä on itse voinut. Tämä on ollut lähinnä joka päivä uusi taistelu, että miten saisi jostain kassavirtaa. Mitä tapahtuu, miten pystyy ihmisiä työllistämään, pystyykö heitä työllistämään. Joka päivä sama juttu. 

Huippukokki pyörittelee päivittäin samoja valtavia ja painavia keloja. Työn luominen on erittäin hankalaa, sillä annettuja normeja ei tällä hetkellä juuri ole tai ne eivät ole kovinkaan selkeitä. 

Perjantaina 22. toukokuuta julkaistaan Jotain hyvää – Äänikirjeitä toivosta -äänikirja (Otava), jossa kuullaan suomalaisten vaikuttajien lukemia tarinoita toivosta. Äänikirjan tuotot ohjataan lyhentämättömänä Hope ry:lle ja käytetään vaikeassa tilanteessa olevien lasten harrastusmahdollisuuksien turvaamiseen.

Kirjassa kuullaan myös Alénin tarina siitä, mitä ruoka hänelle itselleen merkitsee sekä sitä, kuinka tämä tilanne on asiaa muokannut. 

– Toivon, että se antaisi jotain hyvää myös tekstillisesti ihmisille. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja