Ravintola-alalla jännitetään koronarajoitusten väistymisen ohella sitä, miten asiakkaat uskaltavat lähteä liikkeelle.
Ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alussa sillä edellytyksellä, että ne ovat auki enintään kello 23:een ja tarjoilevat alkoholia enintään kello 22:een. Lisäksi ravintolat saavat ottaa sisään vain puolet nykyisestä lupiin kirjatusta asiakasmäärästä. S-ryhmän matkailu- ja ravitsemiskaupan johtaja Harri Ojanperä olisi toivonut, että ravintoloiden täyttöasteeksi olisi sallittu 75 prosenttia 50:n sijaan.
S-ryhmä kuitenkin kertoi välittömästi hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen ravintolatoimintansa laajasta uudelleenkäynnistämisestä.
– Käynnistämme varmaan 50–60 prosentin peitolla ja katsomme, miten toiminta lähtee käyntiin, Ojanperä sanoo. Hänen mukaansa varsinkin iltapainotteisemmat ravintolat ja yökerhot jäisivät vielä kiinni.
Osuuskaupparyhmä on selvittänyt asiakkaidensa aikomuksia palata ravintoloihin. Kyselyn mukaan neljäsosa asiakkaista aikoisi alkuvaiheessa käydä ravintoloissa vähemmän kuin ennen kriisiä. Viidesosa ei osannut ottaa asiaan kantaa, ja loput kävisivät vähintään yhtä paljon kuin ennen kriisiä.
Ojanperän mukaan rajoitusten ja ihmisten varovaisuuden vuoksi ei voi vielä olettaa, että toiminta tulisi olemaan kannattavaa. Hänen mukaansa ravintolat tulee avata siitä huolimatta.
– Alkuun ja eteenpäin on pakko päästä, hän sanoo.
Ensimmäisiä ravintolailtoja jo varattu täyteen
Hallituksen linjauksen mukaan asiakaspaikkarajoite ei koske terasseja, mutta turvallisuudesta on huolehdittava myös ulkona. NoHo Partnersin toimitusjohtaja mukaan mahdollisuus avata terassit parantaa olennaisesti toiminnan kannattavuutta. Ulkona on hänen mukaansa myös helppoa järjestellä turvavälejä.